Lezing ‘Zorg voor elkaar’

WEERT – Aalmoezenier Hub Vossen maakt zich zorgen over onze samenleving die snel verandert en vooral verhardt. Mensen die hulp nodig hebben, vallen soms tussen wal en schip. Moeten we dit accepteren of kunnen we daar zelf iets aan doen? De Broederschap van de Miraculeuse Onze Lieve Vrouwe tot Weert organiseert hierover op woensdagavond 12 september een lezing.

De maatschappij verhardt
We merken het allemaal, onze samenleving verandert in rap tempo. Maar kunnen alle mensen die veranderingen bijbenen? En als je dat niet kunt, dan tel je vaak al snel niet meer mee. Dan sta je aan de kant en ben je kwetsbaar.
Huub Vossen stelt de vraag: hoe gaan wij om met al die veranderingen? Hoe gaan wij om met mensen die kwetsbaar aan de kant staan omdat hen iets is overkomen. Ze hebben bijvoorbeeld hun baan en daarmee hun uitzicht op de toekomst verloren. Er zijn mensen waarvan de gezondheid een groot struikelblok geworden is. En vergeet de mensen niet die in grote eenzaamheid verpieteren in hun huis. Is het eigen schuld, dikke bult? Of hebben we zorg voor elkaar, zien we om naar onze naasten?

Tegengeluid vanuit het geloof
Vanuit onze Rooms-Katholieke traditie gaan we uit van het Katholiek Sociaal Denken. We zeggen dat we op elkaar aangewezen zijn en dat we zorgen voor elkaar. Samen kunnen we een wereld opbouwen waarin ieder mens en onze wereld tot hun recht mogen komen. In de lezing zal Hub Vossen met name ingaan op wat onze opdracht is in deze snel veranderende samenleving. Hij doet dat vanuit de grondbeginselen die verwoord zijn in het Katholiek Sociaal Denken. Daarin worden ons handvatten aangereikt om de tekenen van onze tijd te zien, maar daar ook concreet naar te handelen. De oplossing ligt in ontmoeting en solidariteit.

Spreker
De spreker is Hub Vossen, pastoraal-theoloog, sinds 2002 werkzaam als aalmoezenier van Sociale Werken in het bisdom Roermond. Daarbij is hij nauw betrokken bij veel sociaal-maatschappelijke en diaconale projecten in het bisdom en de provincie Limburg. Hij ondersteunt processen tot nadere samenwerking in parochies. Tevens is hij docent (pastoraal sociologie, praktische theologie) aan de Kairos-opleiding, Theologisch Instituut Rolduc en priesteropleiding Rolduc.

Locatie
De lezing vindt plaats in het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat 17 in Weert. De start is om 19.30 uur en de avond duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers. Vrije entree en geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Vorig artikelElfde Trappistenwandeling in Belgische Hamont
Volgend artikelPrachtige vuurwerkshow na afsluiting kermis