Huis van Nicolaas vertrekt uit de binnenstad van Weert

Huis van Nicolaas | Foto: www.metonsinweert.nl

WEERT –  Van 2001 t/m 2017 richtte de Stichting Huis van Nicolaas het Jacob van Horne museum jaarlijks in als verblijfplaats van de goedheiligman en zijn gevolg. Gemiddeld 9.000 bezoekers per seizoen bezochten het Huis van Nicolaas aan de Markt in Weert. Met het oog op de renovatie van het museum is de huisvesting van de activiteit in 2018 niet meer mogelijk en voor de toekomst onzeker.

De stichting heeft diverse optionele locaties onderzocht en komt tot de conclusie dat het Huis van Nicolaas vanaf november 2018 het beste tot haar recht komt in het Franciscus Huis in Weert. De meeste locaties zijn niet geschikt vanwege de oppervlakte, de vaste inrichting of omdat er geen zekerheid is dat het evenement op de lange termijn nog kan worden gefaciliteerd. Door een decor op maat te laten maken voor het Franciscus Huis creëert de organisatie een structurele en in principe locatie onafhankelijke oplossing. De stichting geeft aan de komende vijf jaar op deze manier het Huis van Nicolaas te willen organiseren. Het Franciscus Huis is momenteel ingericht als evenementenlocatie, maar heeft bovendien ook de sfeer- en uitstraling waar de organisatie naar op zoek is.

Indeling Huis van Nicolaas, locatie Franciscus Huis Weert

De organisatie grijpt de verhuizing naar een andere locatie aan om het plan te
optimaliseren. Het Franciscushuis biedt namelijk de mogelijkheid
om de bezoekers voor
een langere
tijd te laten verblijven, daarbij is er zowel aan de kinderen als de ouders
gedacht. Kinderen kunnen in
het nieuwe concept gemakkelijker zelfstandig de diverse
kamers bezoeken. Daarnaast denkt de organisatie samen met centrummanagement
na
over een passend uitgebreid programma in de binnenstad, zodat de link met het centrum
blijft bestaan.

Subsidie
Aan de gemeenteraad van Weert wordt door Burgemeester en Wethouders voorgesteld om voor de inrichting van het Franciscus Huis een krediet van € 30.000,- beschikbaar te stellen. Op basis van de looptijd van de bijdrage wordt het bedrag in vijf jaar afgeschreven.  De kapitaallasten bedragen € 9.750,- en worden ten laste gebracht van onvoorziene lasten structureel. Daarnaast ontvangt de Stichting Huis van Nicolaas een structurele subsidiebijdrage van € 5.000,- voor de jaren 2018 t/m 2022.

180814-30 Bijlage bij B&W-besluit DJ-574477 – Projectplan en bijlages Huis van Nicolaas 2018-2022 Franciscushuis Weert