Gluren bij de buren… vanavond de verzonken stad Vijveren

Ter afsluiting van het veertiende jaar Gluren bij de Buren gaat De Aldenborgh uit Weert op dinsdag 21 augustus tijdens een avondwandeling op zoek naar de verzonken stad Vijveren, gelegen in het Vijverbroek, tussen Neeritter, Ittervoort, Thorn en Kessenich.

Bewoners van de stad Vijveren waren zo trots op hun rijkdom dat ze geen armoede konden verdragen, en gingen zo ver dat ze meenden dat God noch Duivel de stad ten val kon brengen. Op een nacht verzinkt echter de stad in het Vijverbroek. Een aantal dorpen maakte ruzie over wie de klok van de verzonken stad Vijveren mocht hebben. Maar men kreeg aanvankelijk de klok niet opgegraven. Wat de inwoners van Thorn, Kessenich en Ittervoort niet lukte, speelden de mannen van Stramproy wel klaar. Ze liepen doodbedaard naar de klok toe, die in hun handen werd, wat speelgoed is voor een kind. Ze tilden ze in een oogwenk op en laadden ze op een kar. Ze vuurden het paard niet aan. Rustig reden ze naar Stramproy, gevolgd door hun verbaasde buren. Nauwelijks waren ze de grens van Stramproy genaderd, of de klok op hun wagen begon te luiden. De klok riep met luide stem tot alle dorpelingen: “Hier — ben — ik — thuis — Hier — ben — ik —thuis— !” Daaruit werd opgemaakt, dat de klok aan Stramproy toebehoorde.

Sinds 1843 is het ganse Vijverbroek gelegen in België, maar de gemeentes Thorn en Hunsel hadden er respectievelijk 50 en 20 ha in eigendom. Zij verkochten hun deel in 1973 en 1974 aan een Nederlandse ontgrindingsmaatschappij.

Als de duisternis valt, bent u weer van harte welkom in de feesttent, waar we samen onder het genot van streekbieren de prachtige Cultuurhistorische Zomer 2018 kunnen nabeschouwen.

Dinsdag 21 augustus; 19:00 uur
Venlosesteenweg 403, 3640 Kessenich
Deelname: gratis

Vorig artikelBrand aan vrachtwagen op de A2 bij Maarheeze
Volgend artikelAvond4daagse Altweerterheide: Boeren, Burgers en buitenlui