Faillissement afvalbaas Bruekers treft ook Weerter Scheepsbouwwerf

Ingang voormalige scheepsbouwwerf

WEERT – Wim Bruekers (55) is persoonlijk failliet verklaard, zo meldde dagblad De Limburger. Zijn in 2016 failliet verklaarde bedrijf BM-recycling had o.a. chemisch afval geplaatst in een loods aan de Lagedijk in Helmond. Daarvoor bleek Bruekers geen vergunning te hebben. Vrij snel ontstond er gevaar toen in de volgestouwde loods containers gingen lekken.

Nadat BM-Recycling failliet ging, heeft de provincie Noord-Brabant tevergeefs geprobeerd de kosten van het verwijderen van chemisch afval uit de loos, ruim 635.000 euro, persoonlijk op de afvalbaas uit Weert te verhalen. Omdat Bruekers zelf verzuimd had het afval zelf af te voeren, verbeurde hij een dwangsom van 350.000 euro. Die boete betaalde hij niet. Ook de rekening voor het schoonmaken van de loods in Helmond bleef onbetaald waarna de provincie beslag liet leggen op eigendommen van Bruekers. Dat betrof vooral vastgoed en gronden in Nederweert en Weert.

Weerter Scheepbouw Maatschappij
Aan de Scheepsbouwkade 21 in Weert staan de resten van een rijk industrieel verleden van Weert; de voormalige scheepsbouwwerf (1907-1995). Wim Bruekers kocht in 2011 de werf met kantoren. De werf biedt inmiddels een troosteloze aanblik. In februari 2017 meldt WeertdeGekste dat omwonenden zich zorgen maken omdat er nachtelijke activiteiten plaatsvinden. Er werden in een pand een aantal lege kunststof vaatjes en een pomp met slangen aangetroffen. Deze materialen waren eerder niet aanwezig en dat maakt de omstandigheden verdacht. In opdracht van de gemeente Weert werd het afval, met name electronica-onderdelen opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

 

 

 

 

 

 

 

Een woordvoerder van de gemeente Weert laat weten dat bij de laatste controle op 25 juli j.l. geen gevaarlijke stoffen zijn gevonden. Het is nu aan de curator wat er gaat gebeuren met de restanten van dit Weerter erfgoed. Op het terrein is zware industrie toegestaan.

11-05-1947

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moeselpeelweg 8
In oktober 2016 ontdekte de gemeente Weert dat zo’n honderd vaten vloeibaar chemisch afval illegaal op het terrein waren gedumpt. Toen het afval, door Bruekers aangevoerd vanuit Maasbracht, bij door de gemeente afgedwongen opruimwerkzaamheden ging lekken, is het terrein op last van de gemeente afgesloten en gesaneerd, de kosten bedroegen maar liefst € 465.000,-. Het opruimen komt voor rekening van de gemeente Weert die er natuur wil ontwikkelen als onderdeel van de stadsrandzone Weert-Zuid.

Vorig artikelPlannen voor meerjarige subsidies in Weert
Volgend artikelExtra raadsvergadering over herbenoeming burgemeester Evers