Ospelse Molendagen van ‘Boer tot Bakker’

OSPEL – Onder het thema van “van Boer tot Bakker” organiseren de molenaars van molen de Korenbloem op Ospel op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018 voor de  6e keer de Ospelse Molendagen.

Activiteiten op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 10.00 – 16.00 uur (gratis toegang)

Kom genieten van de heerlijke geur tijdens het malen van het graan.  Verder worden op deze bijzondere dag (zondag ) de machines die de boer vroeger gebruikte voor het zaaien en dorsen tentoongesteld. Zo is er het gehele proces van het graan bij de boer tot het malen op de molen te bekijken. Zoals een tractor met een zaaimachine Saxonia van 1950. Een Claas Senator Maaidorser van 1970 en een Deutz 5505 tractor van 1968. Verder zijn er nog kleine landbouwmaterialen te bezichtigen die de boer vroeger gebruikte op de boerderij en het land.

Op zondag vertellen de eigenaren zelf over het functioneren van deze machines en tevens het historisch verhaal van de boeren uit die tijd. Op zondag is er bij de molen ook een markt van streekproducten zoals notenolie, blauwe bessen, honing. En natuurlijk is er koffie met vlaai of wafels en pannenkoeken gebakken door Coen >>, met een pannenkoekenmix van granen gemalen op de molen.

Ook op zaterdag is de molen open en te bezichtigen. Op beide dagen is een expositie van de schilderes Ingrid de Rooij-Swillens uit Melick.  Sinds haar jeugd is ze in de weer met tekenen en schilderen. In 1992 begonnen met schilderen bij de toenmalige vrije academie in Roermond. Schilderen is haar grootste passie. Haar schilderijen bestaan voornamelijk uit vrouwenfiguren, zowel abstract als figuratief. Kleur en beweging staan centraal in haar werk. Het werk ontstaat uit een vulkanische explosie van creatieve energie, waarna bij stabilisatie hiervan, een unieke harmonisatie van deze hyperactiviteit en emotie op het doek plaats vindt, kenmerkend voor haar stijl >>. Zij exposeert ook van 11 aug. t/m 14 okt. op de molen.

Op beide dagen is tekenaar/schilder Jan van Riet uit Weert aanwezig en zal portretten van bezoekers tekenen. In een kwartiertje maakt hij een goed lijkend portret. De winkel onder in de molen is open tijdens deze dagen en het is mogelijk om diverse soorten meel te kopen.  Pannenkoekenmix , Doospels broodmix, Turfstaekers en Vlikkestaekers meergranen samengesteld van diverse soorten granen gemalen op de molen.

Overige activiteiten 2018:  Iedere 2e, 3e en 4e zaterdag van de maand is de molen te bezoeken. op 8 en 9 september nationale Monumentendagen en op 6 en 7 oktober de Limburgse Molendagen.

Voor meer informatie ga hier naar de website van de molen >>

Vorig artikelOpvolging directeur Eric Rikkert bij St. Jans Gasthuis in Weert
Volgend artikel†Maria “Mary” Petronella Soers (Reijnders)