Limburgse en Brabantse wijnbouw in de lift

REGIO – Het gaat goed met de Nederlandse wijnbouw. Het aantal bedrijven met wijndruiventeelt, is vorig jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Limburg is koploper als wijndruivenproducent. De provincie heeft in totaal 50 hectare voor wijndruiven. Het totale areaal wijndruiven in Nederland is 157 hectare.

Limburg en Noord-Brabant
Gelderland heeft met 24 bedrijven van alle provincies de meeste wijndruiventelers. Daarna volgen Limburg met 22 en Noord-Brabant met 17 telers. In Limburg en Noord-Brabant nam het aantal druiventelers toe, terwijl er in Gelderland enkele stopten. In deze drie provincies samen is 70 procent van alle Nederlandse wijnboeren gehuisvest.

Regio
In de regio Midden-Limburg bevinden zich vijf bedrijven die actief zijn in de wijndruiven: Wijngoed Thorn in Thorn, Wijngaard Op het Schild in Roermond, Wijngaard Het Leudal in Haelen, Wijngaard De Deelgaarderberg in Maria Hoop en Annendaalse Hoeve in Echterbosch.