Europees Schutterstreffen in Leudal: drie dagen van verbroedering

LEUDAL – De tenten staan, het gras is gemaaid, kilometers kabels en leidingen worden gelegd. In het Midden-Limburgse Neer werken grote groepen vrijwilligers aan de opbouw van het Europees Schutterstreffen 2018. Tijdens dit internationale schuttersevenement komen op 17, 18 en 19 augustus zo’n 500 schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit heel Europa naar het enorme feestterrein voor hun driejaarlijks verbroederingsfeest.

Begrip hebben voor elkaar. Je bewust zijn van de onderlinge verschillen. Respect tonen voor elkaars tradities. Door elkaar te ontmoeten tijdens het Europees Schutterstreffen (EST) bouwen de Europese schutters eens in de drie jaar aan een sterke band. De schutterijen die meedoen aan het EST zijn verenigd in de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS). Dit gilde werd in 1955 is opgericht. De ESG is actief in 29 landen en telt bijna 1 miljoen schutters die actief zijn in ongeveer 2.800 broederschappen, gilden, schutterijen en verenigingen. In Neer worden 12.000 schutters uit 12 Europese landen waaronder Duitsland, België, Zweden, Polen, Engeland, Oekraïne, Zwitserland en natuurlijk Nederland, verwacht.

Het gaat niet om winnen
Het motto van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden luidt: Voor God – voor een verenigd, Christelijk Europa – voor het leven. Anders dan bij bijvoorbeeld het Oud-Limburg Schutterstreffen gaat het bij het Europees Schutterstreffen niet om winnen. Alleen op zaterdag is er het traditionele Koningsvogelschieten. De koningen van de deelnemende schutterijen schieten dan om de titel Koning der Koningen, oftewel Europa Koning. Jongeren van 16 tot en met 25 jaar strijden voor de titel Europa Prins. Daarnaast zijn er demonstraties vendelzwaaien, kruisboog-, laser- en handboogschieten, marcheren en exerceren. Voor de kinderen is er een groot kinderplein. Op zondag is er een grote optocht. Elke avond is er een groot feest in de tent met optredens van diverse artiesten. Alle activiteiten en optredens zijn gratis toegankelijk.

Buitenkans
De kans dat je als schutterij het Europees Schutterstreffen mag organiseren is klein. Vijf schutterijen uit de gemeente Leudal grepen die kans en presenteerden zich gezamenlijk als kandidaat voor het EST 2018. In 2012 boden de schutterijen St. Aldegundis uit Buggenum, St. Severinus uit Grathem, St. Martinus uit Horn, St. Sebastianus uit Neer en St. Petrus uit Roggel hun bidbook aan de ESG aan. Met succes. Het Europees Schutterstreffen 2018 werd aan Leudal toegewezen. In 2015 kreeg burgemeester Verhoeven van de gemeente Leudal tijdens de afsluiting van het EST in het Duitse Peine de EST-vlag én dus de organisatie van dit unieke schuttersevenement overgedragen. Vanaf dat moment draait de organisatie op volle toeren. In tien werkgroepen bereiden 200 vrijwilligers het EST Leudal 2018 voor. Tijdens het EST zullen er zo’n 1.000 vrijwilligers actief zijn.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.est2018.eu

Vorig artikelLeudal wil 160.000 euro investeren in verschillende routes
Volgend artikelPolitie houdt 2 verdachten aan ivm bedreiging in Someren