Aanstaande dinsdag: Gluren bij de Buren… op de Biest-Weert

WEERT – Het is 5 juni 1568, 12 uur. Op de Grote Markt in Brussel wordt Philippe de Montmorency naar het schavot geleid. Hij en zijn vriend Lamoraal van Egmont zijn beschuldigd van majesteitsschennis en door de Raad van Beroerte veroordeeld tot de doodstraf.

De beul komt onder het schavot vandaan en slaat met één zwaai van zijn vlijmscherpe zwaard het hoofd van de romp. De lichamen van de twee edelen worden door de minderbroeders in Brussel gebalsemd. Zoals gebruikelijk wordt het hart in een hartbus overgedragen aan de weduwen. Het hart van Philips van Horne wordt bijgezet in de grafkelder onder het hoofdaltaar van de Martinuskerk. Gluren bij de Buren begint op de plek waar de oudste sporen van de Horne dynastie in Weert liggen, de Aldenborgh op de Biest.

Tijdens de wandeling kleuren de stadsgidsen Weert i.s.m. De Aldenborgh het verhaal van de van Hornes en de Weertenaren in de late middeleeuwen steeds verder in. Verhalen ook over het nieuwe kasteel De Nijenborgh en de Tiendschuur.

En… er wordt geprobeerd een antwoord te geven op de vraag die al heel lang boven Weert hangt: ‘Waar ligt onze Philips eigenlijk?’

Na afloop kunt u uw eigen visie geven aan de bar in de Paterskerk waar u een heerlijke Franciscaner witbier kunt drinken. Ook is daar een mini expositie ingericht over Philippe de Montmorency, graaf van Horn en Heer van Weert.

Organisatie Stadsgidsen Weert en De Aldenborgh Weert
Aanvang: dinsdag 7 augustus om 19.00 uur in het Franciscushuis Biest-Weert
Biest 43a 6001 AP Weert

Deelname gratis.
Parkeersuggestie: parkeerplaats nabij het Franciscushuis en langs de Biest.