Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2018 en de Publieksprijs uitgereikt

Stichting Architectuurlijk Weert.

WEERT/NEDERWEERT – Zondag 24 juni werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie Hotel ‘Antje van de Statie’ in Weert de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2018 en de Publieksprijs uitgereikt. De Architectuurprijs stond dit jaar in het teken van het interieurontwerp.

Architectuurprijs voor Smeedhof
De vakjury beoordeelt projecten op creativiteit en originaliteit, functionaliteit, beleving van de ruimte, kwaliteit van de uitvoering en gebruikte materialen en inpassing in de bestaande situatie.

Uit de 12 genomineerde projecten, waaronder woningen, kantoorgebouwen, zorggebouwen, winkels en restaurants, koos de vakjury onder voorzitterschap van Maurice Mentjens het ontwerp voor Smeedhof, een woning aan de Liskesweg in Nederweert als winnaar. Dit ontwerp is van wijlen Ton Kleinjans (Venlo) in samenwerking met de huidige bewoners Mieke Bos en Marc Beumers. Zij verzorgden zelf de inrichting.

De vakjury motiveerde haar keuze met ” Binnen de contouren van de langgevelboerderij is een uniek en origineel ontwerp gerealiseerd met verrassende oplossingen. Meteen bij binnenkomst is de oude boerderij goed merkbaar en dient als uitgangspunt. Daar waar het nieuwe interieur erom vraagt, zijn er simpelweg strakke gaten in de bestaande wanden of vloeren gezaagd. Ook is er een zestien meter lange glazen pui net buiten de gevel gezet. In het hoge gedeelte dat koken en eten enerzijds en wonen anderzijds scheidt, en terras en tuin verbindt, steekt op de verdieping een zwarte brug over. Op deze verdieping staan, als een soort tentjes, houten units tussen de spanten met daarin de verschillende slaapkamers en sanitaire ruimtes. De hoger gelegen vloer van de oude opkamer en gewelfkelder zijn behouden en ingepast in het interieur “. Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, ‘de onzekere hand’ getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen.

Eervolle vermeldingen
De jury was onder de indruk van het grootse interieur van een woonhuis aan de Diesterbaan in Weert. De ruimtelijkheid van het geheel en de intimiteit van verschillende individuele plekken. “Alles loopt door: de zichtlijnen, de ruimte, de materialen van binnen naar buiten, de voegen in het tegelwerk. De detaillering is mooi en doordacht.” Dit ontwerp van Boudewijn Slings (interieur) en Bas van Grimbergen (exterieur) kreeg een eervolle vermelding.

Zo ook het interieur van de huisartsenpraktijk aan de Parallelweg in Weert. De jury: “Binnen de contouren en het kerslijf van het gebouw van begin jaren tachtig is een nieuwe wereld gecreëerd. De plattegrond is verrassend, origineel en goed doordacht en er zitten leuke details in zoals het doorgeefluikje in het toilet. Het interieur is vriendelijk, menselijk en functioneel en het is goed en netjes gemaakt. Het is ongelooflijk hoeveel er hier op relatief weinig vierkante meters is gerealiseerd“. Een eervolle vermelding voor het ontwerp van Niki Clerx dat door Mark Stribos Interieurs werd gerealiseerd.

Publieksprijs voor huisartsenpraktijk Meuffels
Jaarlijks wordt ook het publiek uitgenodigd te stemmen voor haar favoriete project. Dit kon via een stand op de weekmarkt van zaterdag 2 juni in Weert of via de website van Architectuurlijk Weert. Dit jaar stemden een record aantal mensen: 1099. De meeste stemmen, 344, gingen naar de praktijkruimte van huisarts Meuffels aan de Parallelweg in Weert. Daarmee won het ontwerp van Niki Clerx (Purmerend) de Publieksprijs 2018. De inrichting van het winnende ontwerp was in handen van Mark Stribos Interieurs uit Weert. Remco Jansen motiveerde zijn keuze voor dit ontwerp met: “optimale benutting van ruimte. Hoeken waar normaal gezien niks mee gedaan wordt, zijn hier perfect opgevuld. Mooie rustige kleuren waardoor patiënten zich eerder op hun gemak voelen” en won hiermee de dinerbon van Bretelli.

 

Stichting Architectuurlijk Weert
Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.

Vorig artikel22e editie Toertocht Mendig Budel en 3e editie Budel Waldfeucht Budel
Volgend artikelGoedstof productie Reflexintegratie