RICK wil samenwerking met het bedrijfsleven verder uitbouwen

RICK-directeur Emile Florack. Foto’s: Dion Huiberts

De verhuizing van het Muntcomplex naar de Wilhelminasingel biedt RICK de uitgelezen mogelijkheid zich nóg beter te positioneren als het regionale cultuurinstituut van Weert, Nederweert, Leudal, Heeze-Leende en Cranendonck. De nieuwe locatie grenst aan Theater de Huiskamer, waardoor er een cultureel plein ontstaat. Directeur-bestuurder Emile Florack grijpt de verplaatsing aan om het MKB en cultuur meer met elkaar te verbinden. Hij doet een concrete oproep aan ondernemers.

Door Wesley Hegge

Afvalverwerker Van Gansewinkel, Bosch Packaging Technology, Woningcorporatie Wonen Limburg en Rabobank Weerterland & Cranendonck hebben de weg naar RICK al gevonden. Steeds meer bedrijven, van klein tot groot, ontdekken de meerwaarde van het instituut. “Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven de samenwerking met RICK opzoekt”, zegt RICK-directeur Emile Florack vanuit het huidige onderkomen in het Muntcomplex.

De manieren waarop RICK samenwerkt met het bedrijfsleven zijn divers. “We bieden natuurlijk cursussen aan, maar zetten ook langlopende projecten op in het onderwijs en in de samenleving. Wat mogelijk een belangrijke rol speelt voor het MKB, is dat we waardevolle contacten hebben met het onderwijs.”

Bedrijfsleven
Het project ‘Afval bestaat niet’ met Van Gansewinkel is volgens Florack een perfect voorbeeld van hoe RICK vanuit zijn kwaliteit kan aansluiten op het bedrijfsleven. “Het project draait om de vraag hoe je op een creatieve manier met afval omgaat. Van Gansewinkel wil zich graag in het onderwijs laten zien. We zijn met het afvalbedrijf in gesprek om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen. We worden gezien als een instituut dat, mede vanwege de relaties met het onderwijs, daar invulling aan kan geven.”

NAAM Emile Florack FUNCTIE Directeur-bestuurder RICK GEBOREN OP 5 mei 1955 in Weert VADER VAN Twee kinderen en opa van vier kleinkinderen WOONT IN Weert VRIJE TIJD Speelt tenor-sax in de band Dial24, voorzitter Weerter Beiaardcomité, voorzitter Cultureel Lint, voorzitter Directeurenoverleg Centra Kunsteducatie Limburg en bestuurslid SamenFonds 0495.

Een ander voorbeeld is de samenwerking met Bosch Packaging Technology uit Weert. “Met het managementteam van Bosch is gesproken hoe de medewerkers meer aan cultuur zouden kunnen doen. Dat heeft onder meer geresulteerd in het plan voor de oprichting van een huisband bestaande uit personeelsleden. Ook wordt geopperd om medewerkers een cursus schilderen te laten volgen. Vervolgens kunnen ze de schilderijen in het bedrijfsgebouw van Bosch tentoonstellen.”

RICK heeft ook warme banden met Rabobank Weerterland & Cranendonck. In juni vindt het jaarlijkse project ‘Basis voor Beter’ plaats in het Munttheater. “Bovenbouwleerlingen van regionale basisscholen maken een videoclip over een maatschappelijk thema, zoals pesten, gezonde voeding en vervuiling. Daarmee wil de Rabobank de jongeren bewuster maken van wat er om hen heen gebeurt. Ze maken met andere klasgenoten een korte videoclip. Die video’s worden afgespeeld in het theater. Elke editie is een geweldige beleving.”

In het project ‘Heel Weert Wenst’ werken Punt Welzijn, Wonen Limburg, Huis voor de Kunsten, Rabobank Weerterland & Cranendonck en RICK als projectpartners samen. Met dit project willen de projectpartners de betrokkenheid van de bewoners vergroten, nieuwe sociale netwerken creëren en daarmee het welzijn en de leefbaarheid ter plekke duurzaam verbeteren.

Florack wil de komende tijd meer en meer de nadruk leggen op samenwerking. “De verhuizing helpt daar enorm bij. We laten ons opnieuw zien. Het is mijn taak om op een meer gestructureerde manier vorm te geven aan samenwerking met het MKB.”

Verhuizing
Eind augustus verhuist de instelling naar de Wilhelminasingel. “Op de nieuwe locatie kunnen we ons breder profileren. Het voormalige pand van HBO Nederland is een echte zichtlocatie. Daardoor kunnen we ons nog beter positioneren als regionaal instituut.”

In oppervlakte gaat RICK terug van 4200 naar 2200 vierkante meter. Florack vindt dat echter geen probleem: “We kunnen daar alles doen wat we hier ook doen. We delen het gebouw slim in. Zo maken we van twee grote lokalen op de tweede verdieping een concertzaal voor kleine uitvoeringen, maar zijn de tribune en het podium daarvan uitschuifbaar. Verder gaan we enkele kantoorruimten in de avonduren gebruiken als leslokaal, waardoor we ruimte besparen.”

Bovendien kan RICK, als de plannen doorgaan, samen met de nieuwe buur Theater de Huiskamer gebruik maken van een buitenpodium op het Raphaelpad. De gemeenteraad van Weert neemt in juni een beslissing over de plannen voor een podium. Het is de bedoeling dat het podium gerealiseerd is voor de officiële opening die plaatsvindt op zaterdag 22 september.

Oproep
Florack richt zich tot alle MKB-ondernemers in de regio: “Graag zou ik van het bedrijfsleven willen weten waar zij behoefte aan hebben op het gebied van cultuur- en kunsteducatie. Ik nodig iedereen uit. Van kleine zaken tot grote bedrijven; alle bedrijven mogen aanschuiven. Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we elkaars mogelijkheden benutten.”

RICK Werkt!
Cultureel programma op maat voor bedrijven

RICK Werkt! biedt een cultureel dagprogramma dat zowel ‘for fun’ als ter behandeling van een bedrijfsmatig thema (leiderschap, klantvriendelijkheid, etc.)  ingezet kan worden.

Ieder bedrijf is anders, dus RICK Werkt! maakt een programma op maat. Het aantal medewerkers, voorkeuren voor activiteiten, eventuele knelpunten binnen het team, de beschikbare tijd; op al deze aspecten wordt ingespeeld. Maatwerk dus.

Verven, instrumenten bespelen of juist dans of toneel? Misschien een combinatie van meerdere activiteiten. Het is een dag van plezier met het gehele team. Daarbij kan RICK er ook een of meerdere doelstellingen aan koppelen. Bijvoorbeeld de eenheid binnen een team vergroten.

Als je geïnteresseerd bent, mag je rechtstreeks contact opnemen via [email protected]

Vorig artikelArno Kursten nieuwe mede-eigenaar van Bonten Administratie, Belastingen & Advies
Volgend artikelRabobank: 1500 Limburgse bedrijven helpen bij innovatie en groei