Rabobank: 1500 Limburgse bedrijven helpen bij innovatie en groei

Directeur Bedrijven Hans de Kinderen van Rabobank Weerterland en Cranendonck Foto's: Dion Huiberts

De negen Rabobanken in onze provincie gaan de komende 2,5 jaar minstens 1500 bedrijven helpen om te innoveren en duurzaam te groeien. Met kennis, netwerken en geld willen zij de Limburgse economie een boost geven en innovaties mogelijk maken die bijdragen aan een betere wereld, een samenleving waarin we producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. Directeur Bedrijven Hans de Kinderen van Rabobank Weerterland en Cranendonck legt uit wat dat voor deze regio betekent.

Zeker in Limburg, waar het Bruto Regionaal Product achterblijft bij de rest van Nederland, is innovatie hard nodig. Daarnaast ligt er de gigantische opdracht om de wereld en dus ook deze regio duurzamer te maken. “Onze aardbol wordt te klein voor 9 miljard mensen. Als we op deze manier verdergaan met consumeren en produceren, houdt het een keer op. We moeten van een lineaire naar een circulaire economie. Een samenleving waarin we zo min mogelijk verspillen en restproducten zoveel mogelijk hergebruiken. Dat vraagt om nieuwe, slimme innovaties”, zegt Hans de Kinderen.

Innovatiemanagers
Vanuit deze belangrijke, maatschappelijke opdracht investeren de Limburgse Rabobanken tot 2020 een deel van hun winst in het versterken en verduurzamen van de regionale economie. Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor het Business Innovatie Team Limburg. Uit maar liefst 140 kandidaten (uitzonderlijk veel in deze tijd van arbeidskrapte) selecteren de banken negen innovatiemanagers. Als spin in het web gaan deze business consultants vanaf juni nieuwe, duurzame innovaties in Limburg aanjagen en alle kennis en netwerken die er op dit gebied zijn en ontstaan met elkaar verbinden. Hun ondersteuning richt zich op bestaande MKB-bedrijven, de food- en agrisector,  start-ups en scale-ups. Dus bestaande business en groeibriljanten bij wie het vizier nadrukkelijk op de toekomst staat gericht. Op innovatie en duurzaamheid om precies te zijn.

Van idee naar een goede boterham
“Het is natuurlijk mooi om op een zolderkamer of in een laboratorium te experimenteren met een nieuw product, maar uiteindelijk moet je er wel een verdienmodel van kunnen maken. Dat is nou precies waar we ondernemers bij gaan helpen. Om van een fantastisch idee een goede boterham te maken, waar nodig door samenwerking met andere sectoren”, zegt de directeur Bedrijven van Rabobank Weerterland en Cranendonck.

Om bij de tijd te blijven, hebben ondernemers volgens hem ook geen andere keus dan te innoveren. “Stilstand is achteruitgang. Door bedrijven verder te helpen bij hun ambities voor innovatie en groei, stimuleren we de economie, werkgelegenheid en leefbaarheid in ons werkgebied. Het is eenvoudig: als er in deze regio onvoldoende werkgelegenheid is, is het ook niet aantrekkelijk om hier te wonen, winkelen en recreëren. Als marktleider voor het MKB en de food- en agrisector nemen we onze verantwoordelijkheid en helpen we ondernemers op weg met kennis, netwerken en geld. Dat is onze maatschappelijke plicht, we zijn meer dan een bankbedrijf.”

Samen de wereld beter maken
De ondersteuning van Rabobank Weerterland en Cranendonck richt zich op innovaties die bijdragen aan een betere wereld. “Wanneer je als ondernemer een nieuw product in de markt wil zetten, ga je toch bekijken hoe je dat zo duurzaam mogelijk kunt realiseren. Met zo min mogelijk energieverbruik en verspilling van grondstoffen. Wij gaan ondernemers ondersteunen bij deze missie door kansrijke, duurzame innovaties te omarmen en hen in verbinding te brengen met de juiste kennis, mensen en financieringsoplossingen. Ook dat past helemaal in de maatschappelijke positionering van onze bank: growing a better world together. Oftewel: alleen samen maken we de wereld beter.”

Niet praten maar doen
Die duurzame missie is in Weert, Nederweert en Cranendonck al volop bezig. Hans de Kinderen: “We zitten hier midden tussen drie hotspots voor research, ontwikkeling en productie op het gebied van duurzame energie, biomassa en slim hergebruik van restproducten. Op de campus Matelot in Cranendonck wordt dit jaar een van de grootste zonneparken van ons land gebouwd. De Biobased Campus Limburg in Weert en Zevenellen in Leudal zijn proeftuinen voor ondernemers die hun duurzame ideeën willen laten uitgroeien tot nieuwe bouwstenen voor de biobased economy. De start-ups volgen elkaar in snel tempo op.”

Aan de nieuwe innovatiemanager de taak om al die innovatieve kansen en ambities in deze regio met behulp van een verantwoord businessmodel duurzaam te  laten groeien.
Bijvoorbeeld door het organiseren van workshops en events, het opzetten van kennisnetwerken. Maar ook door het aandragen van kapitaaloplossingen. “Onze innovatiemanager stel ik binnenkort graag aan u voor. De markt vraagt er immers om. Alleen ga je soms sneller, maar alleen samen kom je duurzaam verder”, besluit Hans de Kinderen.

Vorig artikelRICK wil samenwerking met het bedrijfsleven verder uitbouwen
Volgend artikelWinkelcentrum aanwinst voor Leuken en Groenewoud