Lisa Bekelaar: ‘Op Koningsdag droeg prinses Marilène een jurk met mijn print’

Dessinontwerpster Lisa Bekelaar timmert aan de weg!

Supertrots is ze. Zeker omdat prinses Marilène speciaal om Lisa’s bloemenprint heeft gevraagd. Tijdens Koningsdag droeg de echtgenote van prins Maurits een jurk met daarop een kleurrijke afdruk. Een enorme eer voor de jonge dessinontwerpster. Ze creëert prints voor kledingcollecties, vervaardigt illustraties en ontwerpt wandbekleding. Met haar bedrijf Lisa Bekelaar Textile Design droomt de onderneemster ervan ooit voor zichzelf te kunnen beginnen.

Door Wesley Hegge

Voor modemerk Sage and Ivy ontwerpt Lisa verschillende prints.

Op de werktafel in haar studio in Weert ligt een fleurige tekening: een compositie van bloemen, vogels en organische vormen. Lisa gaat ambachtelijk te werk. Eerst met potlood en penseel, daarna komt de computer er aan te pas. “Dit zijn schetsen die ik maak voor de nieuwe collectie van het modemerk Sage and Ivy”, legt Lisa uit, terwijl ze het penseel neerlegt. “De prints worden gebruikt in de kledingstukken.”

Koninklijk
De oprichtster en eigenaresse van Sage and Ivy, Alexia van der Leegte, kreeg enkele maanden geleden het verzoek van prinses Marilène om een jurk en jas te ontwerpen voor Koningsdag. Met daarbij de wens een bloemenprint van Lisa’s hand in het design te verwerken. Die prints had ze gezien in de voorjaarscollectie van het modemerk. “Dat een lid van het Koningshuis vraagt naar mijn print is natuurlijk heel bijzonder”, zegt Lisa glunderend. “Het is zeker het hoogtepunt in mijn nog korte carrière.”

Tijdens Koningsdag droeg prinses Marilène een jurk met daarop een print van Lisa Bekelaar.
Fotopersbureau Peter Smulders

De afdrukken zijn kenmerkend voor haar werk. Zelf draagt ze een broek uit de voorjaarscollectie, waarop de bloemenprint goed te zien is. “De print is terug te zien in verschillende jurken, rokken, shirtjes en broeken van de collectie. Ik ben trots op het resultaat. De samenwerking met Sage and Ivy verloopt super. Ik ben blij dat ik opnieuw gevraagd ben voor de nieuwe collectie. Alexia maakt een moodboard met daarop haar ideeën. Vervolgens laat ze me helemaal vrij om daarmee aan de slag te gaan.”

Patronen en kleuren
Inspiratie doet ze op in de natuur, in de mode en op sociaalnetwerksites als Pinterest. “Maar ik haal ook inspiratie uit het bosje bloemen dat op tafel staat. Kleine bloemen en waterachtige figuren zijn nu helemaal de trend. Het mag uitbundig, met veel kleuren.”

NAAM Lisa Bekelaar FUNCTIE Eigenaresse Lisa Bekelaar Textile Design en designer bij Arte International GEBOREN OP 2 oktober 1989 in Heerlen WOONT IN Kinrooi SAMENWONEND MET Bastiaan VRIJE TIJD Hardlopen, tekenen en met vrienden uitgaan

Die trend is ook terug te zien in de sportbroeken van het Weerter sportmerk La Rocha. Lisa is het creatieve brein achter de prints en design van de sportbroeken. “Chantal en Romy Maaskant, de eigenaressen van La Rocha, kwamen via via bij mij terecht. De broeken kenmerken zich door sterke patronen en veel kleur. Een modebewust sportmerk speciaal voor de vrouw.”

Droom
Lisa timmert hard aan de weg. Haar droom is ooit voor zichzelf te beginnen als freelancer. “Ik werk fulltime als designer bij Arte International, een bedrijf dat muurbekleding ontwerpt en fabriceert. Tijdens mijn studie aan de Academy of Fine Arts Maastricht heb ik daar stage gelopen. Daarna ben ik in dienst getreden. Een geweldig bedrijf. Ik ontwerp wandprints en ben ontzettend trots als er weer een nieuwe collectie uitkomt die ik heb mogen ontwerpen.”

Naast haar werk voor Arte International neemt ze volop opdrachten aan. “In de avonduren en mijn vrije tijd werk ik voor Lisa Bekelaar Textile Design. Er staat Textile in de bedrijfsnaam, maar ik neem alle soorten opdrachten aan. Illustraties, posters, wandprints, schilderijtjes, zolang het maar creatief is.”

Vorig artikelStamtäöfelke aflevering 8: Wîntjer
Volgend artikelElk bezoek aan Golden Tulip Weert is een speelse ervaring die je wil delen