Karin en Karin van Multisign2 brengen van creativiteit en functionaliteit samen

Karin Mertens (l) en Karin van der Zanden van Multisign2. Foto’s: Irene van Wel

Stickers, full color print, vormgeving, glasfolie, buitenreclame, autobelettering, interieur en textielbedrukking. Multisign2 draagt de ondertitel ‘belettering en vormgeving’. Maar het mag duidelijk zijn: de creatieve duizendpoten uit Kelpen kunnen nagenoeg alles op het gebied van reclame- en communicatie-uitingen. Van ontwerpen tot produceren en monteren. Met steeds meer aandacht voor het inrichten van interieurs, waarbij beleving en functionaliteit centraal staan.

Door Wesley Hegge

Wie bij Multisign2 binnenstapt, komt terecht in een wereld van creativiteit. Lampenkappen met houtprint, een berglandschap op full color behang dat van de muur overloopt op het plafond, kunstgras op de vloer; het is een speeltuin voor ontwerpers en vormgevers.

Het bedrijf wordt gerund door Karin van der Zanden en Karin Mertens. De naamgenoten geven leiding aan een team van vier medewerkers. “Zoals je om je heen kunt zien, is bijna alles mogelijk”, zegt Mertens. “Van gevelreclame tot carwrap, wat doen we eigenlijk niet?”

NAAM Karin van der Zanden GEBOREN OP 2 juni 1980 OPGEGROEID IN Weert WOONT IN Kinrooi (BE) RELATIE MET Rob Verhagen MOEDER VAN Jula (6) en Stas (2) VRIJE TIJD Actief bezig zijn met
het gezin en lekker koken. LID VAN Leu-k Bedrijven Kontakt Leudal & medeoprichter van het Groeicafé, broeikas voor ondernemers in Weert

Interieur
Van der Zanden merkt op dat ze de laatste tijd steeds meer verzoeken krijgen voor het restylen van interieurs. “Daarbij speelt sfeerbeleving een grote rol. Mensen kopen, werken en communiceren tegenwoordig veel online. Als ze dan de deur uit gaan, verwachten ze beleving. Vooral voor de retail is dat erg belangrijk. Maar ook andere organisaties en bedrijven zijn zich daar bewust van. Zorginstellingen willen de klinische sfeer voor hun gebruikers wegnemen door ruimten te laten stylen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van het aanbrengen van een bomenwand in een lange gang. Of denk aan een straatbeeld van vroeger in een verzorgingstehuis. We denken graag creatief mee over de inrichting van een interieur.”

De continue lopende opdrachten voor het Sint Jans Gasthuis in Weert zijn daar een goed voorbeeld van. Multisign2 mocht voor het ziekenhuis diverse items realiseren zoals bewegwijzering in de vorm van RVS-freesletters, wanden met groot full color geprint behang en stickers. Mertens: “Door wanden en deuren te beplakken met gekleurde ontwerpen krijg je een totaal ander interieur. Daarnaast leveren wij een bijdrage aan de functionaliteit van een gebouw en interieur. Zo is er glasfolie die gebruikt kan worden om de inkijk te verminderen of de UV-straling en warmte te weren.”

Projecten van groot tot klein
De laatste tijd heeft het creatieve team verschillende projecten uitgevoerd waarbij meerdere disciplines samenkomen. Het bedrijf is dan ook groeiende. Begin dit jaar werd het vierde personeelslid verwelkomd. “Ons team ontwerpt, produceert en monteert zoveel mogelijk zelf”, zegt Mertens als ze een rondleiding door de werkplaats geeft. “Ons motto is ‘van creatief tot concreet’. Daarin schuilt onze kracht. Je hebt geen reclamebureau of montagebedrijf nodig, dat doen we in eigen beheer.”

NAAM Karin Mertens GEBOREN OP 3 oktober 1980 OPGEGROEID IN Stramproy WOONT IN Ospel
RELATIE MET Mathijs de Leeuw MOEDER VAN Siem (7), Meike (3) en Gies (3 maanden) VRIJE TIJD Tijd met het gezin doorbrengen en tuinieren LID VAN Bizz’Cu Ondernemersnetwerk Ospel en Leu-k Bedrijven Kontakt Leudal

Multisign2 beschikt over de benodigde kennis op grafisch, creatief en technisch gebied. Van der Zanden: “Dat brengen we samen met een persoonlijke benadering en eerlijk advies. Overigens blijven we ook de kleinere opdrachten aannemen. Graag zelfs. Want juist de diversiteit tussen grote en kleine opdrachten spreekt ons aan.”

Multisign2 is sinds vijf jaar gevestigd op de huidige locatie aan de Ellerweg in Kelpen. Door een toename in opdrachten is de werkplaats eigenlijk te krap geworden. Van der Zanden: “We houden onze ogen daarom open voor een ander pand. We zoeken een bedrijfslocatie waar we nog beter kunnen laten zien wat we allemaal maken. Bij voorkeur blijven we in Kelpen, op ‘neutraal terrein’ tussen Weert en Roermond. Onze klanten bevinden zich van straal van vijftig kilometer en we zijn dus nooit ver weg.”

Mede-eigenaren, jeugdvriendinnen en naamgenoten

Karin en Karin leerden elkaar kennen op de Philips van Horne in Weert. Na de HAVO gingen ze allebei naar het SintLucas in Boxtel om een grafische opleiding te volgen. Vervolgens gingen zie ieder hun eigen weg. Van der Zanden studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, terwijl Mertens ervaring opdeed bij verschillende bedrijven.

Tot in 2007 hun wegen weer bij elkaar kwamen en de jeugdvriendinnen het bedrijf Multi Sign in Stramproy overnamen. Ze besloten door te gaan als Multi Sign deel twee, ofwel: Multisign2. Het bedrijf wordt al tien jaar met veel succes geleid door de vrolijke naamgenoten. “Twee eigenaren met dezelfde voornaam kan in de praktijk soms best verwarrend zijn en tot hilarische situaties leiden”, zegt Karin van der Zanden, die zichzelf omschrijft als een creatieve, georganiseerde chaoot. “Sommige mensen hebben na jaren nog altijd niet door dat er twee Karin’s zijn.” Karin Mertens, de meer geordende van de twee, vult aan met een knipoog: “Ondanks de verschillende persoonlijkheden vormen we
zakelijk een uitstekende combinatie.”

Vorig artikelNieuw college van burgemeester en wethouders: ‘Weert koerst op verbinding’
Volgend artikelArno Kursten nieuwe mede-eigenaar van Bonten Administratie, Belastingen & Advies