Gilde Opleidingen start horecaopleidingen in Weert

Jos Coumans, parkmanager Weerterbergen en André Duijghuisen, directeur Hospitality & Wellness van Gilde Opleidingen. Foto: Dion Huiberts

De horeca- en vrijetijdsindustrie in Midden-Limburg groeit, maar kampt met een tekort aan vakmensen. Om het tij te keren hebben Gilde Opleidingen, de gemeente Weert en horeca- en leisurebedrijven een succesvolle samenwerking opgezet. Vanaf augustus 2018 starten in Weert twee horecaopleidingen. Een nieuwe vorm van onderwijs waarbij de student direct ervaring opdoet in de praktijk, zoals bij vakantiepark Weerterbergen. Werkgevers hopen daarmee de studenten aan zich te binden.

Door Wesley Hegge

Weert timmert met leisure, vrijetijdsbesteding en horeca hard aan de weg. De Weerterbergen (onderdeel van Roompot Vakanties) is binnen de toeristisch-recreatieve sector een van de grotere spelers. Het omvangrijke vakantiepark verwelkomt gemiddeld 2500 gasten per weekend.

“Om deze gasten te bedienen, hebben we honderd medewerkers in vaste dienst, waarvan de helft in de horeca werkt”, zegt Jos Coumans, die sinds vorig jaar parkmanager is. “Zij werken in animatieteams, de bediening, de keuken en achter de receptie. Net als voor veel andere bedrijven is het voor ons een hele uitdaging om aan geschikt personeel te komen.”

Nieuwe opleidingen
Zeker nu de zomer voor de deur staat, zou Coumans wel wat extra handen kunnen gebruiken. Vraag en aanbod sluiten echter onvoldoende op elkaar aan. Met andere woorden: in de regio zijn te weinig mbo-studenten. “Zo’n 250 mbo-studenten uit Midden-Limburg vertrekken voor hun opleiding naar Eindhoven”, weet André Duijghuisen, directeur Hospitality & Wellness van Gilde Opleidingen. “De studenten vinden daar na hun studie ook vaak werk. Het is dus in het belang van de provincie en gemeente om toekomstige werknemers te behouden voor de regio en dus na te denken over het opleidingenaanbod.”

In Limburg waren er alleen horecaopleidingen op mboniveau (vroeger de middelbare hotelschool, red.) in Venlo en Heerlen. Daar komt vanaf komend schooljaar verandering in. Duijghuisen: “We hebben onderzocht aan welk soort opleidingen behoefte is in Midden-Limburg. Daarvoor zijn we in contact getreden met werkgevers. We introduceren in Weert twee driejarige opleidingen: Allround Hospitality Medewerker (niveau 3) en Manager Ondernemer Horeca (niveau 4).”

Hybride-onderwijs
De vorm is nieuw: hybride-onderwijs. De student krijgt een voor hem op maat gemaakte schoolsituatie, gecombineerd met de praktijk. Gilde Opleidingen heeft een eigen locatie in Weert, maar daar zijn geen horecavoorzieningen. In de ochtenden is instructie en begeleiding van de opdrachten in de middag praktijk op locatie, zoals bijvoorbeeld bij de Weerterbergen. De opleiding Allround Hospitality Medewerker is uniek in Nederland. Gilde Opleidingen is de enige opleider die deze mag uitvoeren.”

Coumans legt uit wat de meerwaarde van de opleiding is: “Momenteel zien we dat studenten opgeleid worden voor medewerker in de animatie, of de bediening of achter een receptie. Dat is jammer, want in de dagelijkse praktijk komen er meerdere taken op de medewerker af. Daarom worden de studenten voortaan opgeleid in hospitality, inclusief gastheerschap, leisure en travel.”

Bedrijfsleven
Duijghuisen vult aan: “Samen met het bedrijfsleven werken we aan een hoogwaardig programma dat naadloos aansluit op de praktijk. Ze oefenen met praktijkvaardigheden zoals de bediening, het werken met verschillende reserveringssystemen, het bedenken en begeleiden van evenementen en het omgaan met gasten. De student krijgt geen rooster. Hij heeft zelf invloed op de planning, voortgang en invulling van zijn opleiding. In totaal hebben zich voor beide opleidingen 16 studenten aangemeld.

De docenten gaan mee naar de bedrijven en krijgen meer de rol van coach.” De horeca- en leisurebedrijven in de regio Weert die verder deelnemen zijn Amusant, Hostellerie Munten, Denver, Crossmoor, Antje van de Statie, Bretelli, Beachclub IJzeren Man, Liefhebber, Golden Tulip, Weerter Bazaar, Kinderpretland. Coumans heeft hoge verwachtingen van de bredere opleiding: “Deze manier van onderwijs is realistischer. Weerbergen kan zich bovendien direct laten zien. Daarmee kunnen we een bodem leggen om studenten te behouden voor ons en andere bedrijven in de regio.”

Verbindende rol
De gemeente Weert speelt een verbindende rol. In maart gaf burgemeester Jos Heijmans het startsein voor de succesvolle samenwerking. “Het is de gemeente Weert geweest die naar ons toe is gekomen met het verzoek iets nieuws te ontwikkelen”, zegt Duijghuisen. “Ze heeft ook een tour langs bedrijven georganiseerd. De gemeente blijft betrokken.” Mbo-onderwijs heeft de aandacht van de gemeente Weert. Daarom zoekt ze naar nieuwe vormen van samenwerking. Ook is er aandacht voor samenwerking tussen vmbo en mbo. Met een doorlopende leerlijn, inclusief verbreding naar andere sectoren moet een sterkere propositie naar de arbeidsmarkt ontstaan.

Logistiek
Om antwoord te geven op de stijgende vraag naar goed opgeleide medewerkers, worden dus nieuwe initiatieven ontplooid. Naast de toeristisch-recreatieve sector is ook de logistiek goed vertegenwoordigd in Midden-Limburg. Daarom werd eerder al door Gilde Opleidingen het Centrum voor Logistiek Vakmanschap (CLV) opgericht. Al twintig gerenommeerde logistieke bedrijven werken nauw samen met het CLV, waaronder Thijs Logistiek en Wetron Transport & Logistics uit Weert. Het bedrijfsleven zet zich om het onderwijs van de opleiding Manager Transport & Logistiek (niveau 4) aantrekkelijker te maken en naar een hoger niveau te tillen. Door versterking van het mbo-onderwijs worden studenten opgeleid voor banen waar behoefte aan is.

Vorig artikelDe Greep naar de Hoorn: ultieme challenge voor bedrijventeams in Midden-Limburg
Volgend artikelNieuw college van burgemeester en wethouders: ‘Weert koerst op verbinding’