Enro Energy, Pro-Light en Xperal zorgen voor een daling van energiekosten

‘Door het Energieakkoord en stijgende energieprijzen is dit hét moment om je bedrijf te verduurzamen’. Foto’s: Dion Huiberts

De overheid gaat in het kader van het Energieakkoord strenger handhaven. Ondernemers moeten kunnen aantonen welke maatregelen zij hebben genomen om energie te besparen. Daarbij komt dat de energieprijzen de komende jaren flink stijgen. Ondernemers hebben nu de kans deze uitdagingen in hun voordeel om te buigen. De Weerter bedrijven Xperal (zonnepanelen), Pro-Light (ledverlichting) en Enro Energy (besparing energiekosten) helpen bij het realiseren van fikse kostenbesparingen.

Door Wesley Hegge

De bedrijven hebben elk op hun vakgebied jarenlange ervaring en staan garant voor kwaliteit, vertrouwen en een goede afhandeling. “Enro Energy realiseert vaste besparingen op energiekosten zonder investering”, steekt eigenaar Roy Willekens van wal. “We zorgen dat bedrijven een zo laag mogelijke energierekening hebben door grootschalige inkoop op momenten dat de prijzen laag zijn. Steeds vaker krijg ik de vraag of we ook zonnepanelen of ledverlichting aanbieden. Om een totaalpakket aan energiebesparende maatregelen te kunnen leveren, zijn we een samenwerking aangegaan.”

NAAM Roy Willekens FUNCTIE Eigenaar Enro Energy GEBOREN OP 29 augustus 1985 in Weert WOONT IN Weert VRIJE TIJD Mountainbiken

Partners
Pro-Light heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de verlichtingsbranche. “We zijn een lichttechnische groothandel en projectverlichter waarbij we kiezen voor een adviserende en onafhankelijke rol”, zegt eigenaar Roy Kirkels. “Denk hierbij aan het realiseren van lichtplannen, lichtberekeningen en technische ondersteuning tijdens projecten. We werken voor en met installateurs en architecten. We bedenken en leveren lichtconcepten voor woonhuizen, kantoren, horeca, maar ook de (zware) industrie. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor het kantoor, de productiehal en/of opslag te laten ‘verledden’. Daarmee kunnen bedrijven al snel zestig procent besparen op de verlichtingskosten en creëren daarnaast een veel comfortabeler lichtbeeld.”

NAAM Roy Kirkels FUNCTIE Mede-eigenaar Pro-Light GEBOREN OP 24 oktober 1974 in Weert
WOONT IN Weert
GETROUWD MET Patricia
VADER VAN Kai en Kick
VRIJE TIJD Voetbal en squash

Xperal is leverancier en installateur van PV-installaties (installaties die zonne-energie omzetten in elektriciteit). “Ook hebben we jarenlange ervaring in zowel zonnepanelen als dakconstructies”, zegt Alexander Louwers, die samen met zijn broer Jaimie het bedrijf runt. “Ondernemers ontdekken de voordelen van zonne-energie zoals kostenbesparingen en een verhoging van de waarde van het bedrijfspand.” Jaimie Louwers vult aan: “Maar je kan ook geld verdienen met zonnepanelen. Als je een dak van minimaal duizend vierkante meter uitrust met zonnepanelen, kun je je eigen energiecentrale aanleggen en de stroom verkopen. Meer en meer ondernemers kiezen ervoor om dat te doen.”

NAAM Alexander Louwers FUNCTIE Mede-eigenaar Xperal GEBOREN OP 19 april 1978 in Weert WOONT IN Kinrooi GETROUWD MET Claudia VADER VAN Anouk en Arjan VRIJE TIJD Fitness

Samenwerking
Door het samenvoegen van de diensten van Enro Energy, Pro-Light en Xperal kunnen ondernemers hun energiekosten omlaag brengen en energiebesparende maatregelen nemen. De bedrijven zijn alle drie onafhankelijk in de advisering en verkoop. Het is de totaalaanpak die de samenwerking zo krachtig maakt. “Vaak beginnen mensen met de zonnepanelen, maar vergeten daarbij naar de energiekosten te kijken”, weet Willekens. “Of andersom, dat ze wel de energiekosten omlaag brengen, maar de verlichting niet vervangen door led. Daar laten ze kansen liggen.”

Door de energievoorziening duurzaam in te richten, werken ondernemers bovendien aan betere wereld. Ze verkleinen daarmee hun ecologische voetafdruk.

Energieakkoord
Ondernemers zijn aanbeland op een belangrijk punt. Kirkels wijst erop dat bedrijven verplicht zijn om in het kader van het Energieakkoord te melden welke energiebesparingsmaatregelen zij nemen. “In de Wet milieubeheer staat dat bedrijven verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen die ze in 5 jaar terugverdienen. De regel geldt als je als bedrijf meer dan 50.000 kwH elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt in een kalenderjaar.”

De besparingsverplichting is niet nieuw en bestaat al sinds 1993. De handhaving liet echter te wensen over. Die was namelijk in handen van gemeenten en veel gemeenten wilden de kosten niet maken. Maar afgelopen december meldde de Sociaal Economische Raad (SER) dat er twintig extra toezichthouders ingezet gaan worden om de wet te handhaven en de overheid heeft zich voorgenomen om meer werk van de handhaving te maken. “Veel ondernemers weten niet dat het Energieakkoord ook hen kan raken.”

NAAM Jaimie Louwers FUNCTIE Mede-eigenaar Xperal GEBOREN OP 14 juli 1981 in Weert WOONT IN Ittervoort SAMENWONEND MET Sylvia VADER VAN Bjarne en Fabian VRIJE TIJD Fitness en klimmen

Subsidies
Naast de verplichting om maatregelen te nemen, gaan ook de energiekosten vanaf volgend jaar stijgen. “De overheid wil het gebruik van gas ontmoedigen. Net als particulieren moeten ook bedrijven van het gas af. Door nu te investeren in een verduurzaming kunnen ondernemers voorkomen dat ze met hoge kosten worden opgezadeld”, zegt Willekens.

Ondernemers staan voor uitdagingen. Maar de overheid stelt ook subsidies beschikbaar voor het opwekken van duurzame energie. Alexander Louwers: “Denk bijvoorbeeld aan de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) of de Energie-investeringsaftrek (EIA). Als samenwerkende partners nemen wij ondernemers bij de hand en helpen hen bij het aanvragen van de juiste subsidies. Er zijn namelijk verschillende subsidieregelingen mogelijk zoals KIA, MIA en/of VAMIL. Door nu te investeren, kun je als ondernemer een beroep doen op deze regelingen. Als over een tijdje iedereen gaat verduurzamen, sta je achter in de rij of worden de mogelijkheden minder.”

Los van de subsidies kunnen de financiële voordelen flink oplopen. Ondernemers kunnen een hoog rendement behalen. De terugverdientijd is bovendien kort. Bij ledverlichting is dat een tot vier jaar. Bedrijven die gebruik maken van subsidies zijn in staat de zonnepanelen in drie jaar terugverdienen. In combinatie met een lagere energierekening, kunnen de maatregelen een aanzienlijke besparing opleveren. Hoe klein of groot een bedrijf ook is, elke ondernemer kan er zijn voordeel mee doen.

Vorig artikelKeyport en de regionale arbeidsmarkt
Volgend artikelNieuwe naam, nieuwe werkplek: Vaart Adviseurs & Accountants