RIVM waarschuwt voor recordaantal tekenbeten komende twee maanden

Een teek.

REGIO – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University verwachten dat er deze en volgende maand ruim een half miljoen mensen een tekenbeet oplopen. Dat is in twee maanden tijd de helft van het gemiddelde jaarlijkse aantal en daarmee worden records verbroken.

Al jaren loopt het aantal mensen dat gebeten wordt door een teek op. Volgens het RIVM was er in de eerste vijf maanden van dit jaar al een stijging van 29 procent in het aantal mensen dat een beet meldde via de speciaal daarvoor in het leven geroepen site: tekenradar.nl.

Stijging
De stijging is vooral het gevolg van het grote leefgebied dat teken hebben in Nederland. Ook is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar. Bovendien ziet het RIVM dat het aantal (wilde) dieren stijgt dat ‘gastheer’ is van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen.

Ziekte van Lyme
Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Ongeveer 27.000 mensen krijgen jaarlijks deze ziekte. Dat is vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Het RIVM doet nu onderzoek naar testen die in Duitse laboratoria worden gebruikt, om te kijken of daarmee aan het begin van de behandeling voorspeld kan worden wie klachten zal houden. Dat zou het misschien mogelijk maken om langdurige klachten alsnog te voorkomen.

Vorig artikelGewonde na ongeval Kreijel en Hoofstraat tussen Auto en brommobiel
Volgend artikelSpetterende finaleavond van Rabobank Clubkas Campagne 2018