Vakbonden roepen 20 juni uit tot regionale stakingsdag Limburgse metaalsector

REGIO – Medewerkers van VDL Nedcar in Born, Tata Steel in Maastricht en Oerlikon in Lomm leggen 20 juni mogelijk het werk neer. Die dag is door de vakbonden uitgeroepen tot regionale stakingsdag.

Ze hebben hun leden in de metaalsector gevraagd om die dag samen te komen in Eindhoven. Werknemers van Daf Trucks in Eindhoven leggen vanaf komende vrijdag al het werk neer. Personeel van Fokker in Papendrecht start alvast met werkonderbrekingen, zogeheten verlengde lunchpauzes.

Staking
Daarmee gaan de bedrijven voorop in de mogelijke stakingsacties die de komende tijd gaan plaatsvinden. Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar. Er is onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar (minimaal 1000 euro per jaar) en willen meer vaste aanstellingen voor jongeren en een gelijke beloning van vaste en tijdelijke werknemers.

De werkgevers, verenigd in de FME, stellen op hun beurt dat het voorstel van 6,9 procent meer loon over de gehele cao-looptijd van 33 maanden ruim boven de inflatie ligt en met alle voorwaarden de toekomstbestendigheid en werkgelegenheid in de sector in gevaar brengt.

Vorig artikelZondag 24 juni tweede hands fietsenbeurs
Volgend artikel28 juni – Seminar: Limburg, Fulfil your Future