Voorraad grote bedrijfskavels in (oostelijk) Midden-Limburg is op

Samen met bedrijventerrein Windmolenbos vormt Zevenellen een industriegebied, gelegen ten zuidoosten van Haelen. Zevenellen Biobased Agriculture is gelegen binnen het Zevenellen terrein. Foto: Google Maps.

MIDDEN-LIMBURG – Er is een tekort aan grote bedrijfskavels. De voorraad kavels van meer dan vijf hectare is op in de vijf gemeenten die deel uitmaken van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML).

Dat meldt Dagblad de Limburger. OML, het gezamenlijk grondbedrijf, moet bedrijven die aanvragen doen voor kavels van meer dan vijf hectare teleurstellen.

Ontwikkeling van bedrijventerrein
OML gaat samen met de provincie en de vijf aangesloten gemeenten (Roermond, Roerdalen, Maasgouw, Echt-Susteren en Leudal) onderzoeken of en waar in (oostelijk) Midden-Limburg nog ruimte is voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein voor grootschalige activiteiten. Dat staat in het onderlinge ondernemingsplan 2018-2021 van OML, waarmee de vijf gemeenten gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering hebben ingestemd.

Voorraad
Per 2017 bestond de voorraad uit 392 hectare. Daarvan is 118 hectare uitgegeven, maar in gebruik. Of de percelen liggen braak of de gebouwen erop staan leeg. OML moet dus terughouden zijn met ontwikkeling van nieuwe terreinen. Want met de huidige voorraad kan de regio voorlopig vooruit. OML gaat de komende tijd onderzoeken waar op de bestaande terreinen nog kansen voor verbetering liggen en vooral waar clustering kan plaatsvinden rond een bepaald concept.

Voorbeelden zijn Zevenellen in Leudal, bestemd voor biobased industrie en de Nautische Boulevard in Wessem, waar een concentratie moet ontstaan van bedrijven die de pleziervaart faciliteren.