Ruud Peeters 40 jaar kok

NEDERWEERT – Op vrijdag 1 juni 2018 was het precies 40 jaar geleden dat Ruud Peeters (geboren en getogen in Stramproy) als leerling kok in de mooie culinaire wereld stapte. Ruud zocht het niet dichtbij huis.

40 dagen feest Bi-j Siem

Zijn eerst werkgever was het Parkhotel Beausite in Wengen, Zwitserland. Tegenwoordig bekend als Parkhotel Top Beausite. Zijn eerst werkdag was ook nog precies op de dag dat hij 18 jaar werd. Na een jaar Zwitserland kwam Ruud terug naar het Weerterland. Bij het Wapen van Weert werd hij leerling kok. Via Ristorante La Gondola in Weert werd Ruud korporaal kok in militaire dienst. Na de militaire dienst begon Ruud het echte werk. Eerst als chef de partie en daarna als sous chef, maakte hij deel uit van de keukenbrigade van het sterrenrestaurant Hoppenhof in Geldrop van de alom gerenommeerde meesterkok Jacques Zeguers.

Na enkele jaren topsport zocht Ruud een nieuwe uitdaging in een totaal andere culinaire richting. Hij werd chefkok bij cateringbedrijf Daemen in Baexem. Via het Witte huis in Baexem, het ziekenhuis in Weert en de Poort van Limburg in Weert, kwam Ruud in 1991 weer even terug bij een oude bekende, Jacques Zegers. In zijn restaurant Soetewey in Zolder werd Ruud chefkok.

Daarna was het de beurt aan het alom bekende Weerter restaurant, Aetkamer de Kanaal. Na een jaar als chefkok, werd Ruud samen met echtgenote Trudy mede-eigenaar van de Aetkamer. In 1997 werd de naam veranderd in restaurant Les Deux Charmes. In die periode kreeg Ruud de erkenning, die hij na jaren van hard werken verdiende, een Bib Gourmand in de befaamde Michelingids. In 2008 werden de deuren van Les deux Charmes gesloten. Ruud ging als zzp-er verder met datgene waar hij al jaren goed in was, koken. In 2009 werd Ruud samen met echtgenote Trudy mede-eigenaar restaurant Cachera en Brasserie-zalen ’t Blaakven op de grens tussen Weert en Budel.
Hoogtepunt was het diner, wat Ruud en zijn team hebben gekookt, voor de koninklijke familie tijdens hun bezoek aan Weert in het kader van Koninginnedag 2011.
Helaas werd de samenwerking niet het succes wat iedereen had verwacht. Maar Ruud ging door. Want Ruud heeft maar een passie en dat is koken. Als zzp-er ging hij achtereenvolgens aan de slag bij kasteel Eyckholt in Roorsteren, kookte hij voor vele opdrachtgevers op locatie en was hij chefkok bij Hotelbistro de Secretaris in Overpelt, België.

In 2015 kwam Ruud in contact met Margriet en Herman Poell, de exploitanten van restaurant Bi-j Siem in hartje Nederweert, pal naast de Lambertuskerk. Zij zaten dringend verlegen om een gelouterde chefkok, die begreep welke gerechten er Bi-j Siem op de kaart thuis hoorden. Ruud omarmt al zijn hele carrière de oude Franse keuken. Dit culinaire genre past als een maatpak bij het oudste restaurant van Nederland. Ruud kookt nog wekelijks met onverminderde passie voor de gasten van Bi-j Siem. Veel gasten uit het Weerterland maar ook ver daar buiten komen ‘saame’ genieten van Ruuds klassiekers. Gerechten die eerlijk en zeer smaakvol zijn.

Ruud heeft in 40 jaar veel jonge ambitieuze leerling koks uit de regio de kneepjes van het vak geleerd. Daarnaast heeft Ruud in ontelbare workshops aan honderden ‘amateurkoks’ de passie voor het koken overgebracht. Het 40 jarig jubileum wordt culinair gevierd. Ruud heeft uit zijn uitgebreide receptuur een 7 gangen proeverij samengesteld. Gedurende 40 dagen, van zaterdag 2 juni t/m woensdag 18 juli, worden zeven klassiekers van Ruud geserveerd voor slechts € 40,00 per couvert. In samenspraak met Ruud en onze wijnleverancier kan er een uitgebalanceerd wijnarrangement geschonken worden. Op maandag 11 juni is er een besloten avond voor o.a. de oud leerlingen van Ruud en het team van Bi-j Siem.

Reserveren voor de 7 gangen proeverij kan telefonisch via 0495622001 of per mail, [email protected] o.v.v. ‘Ruud 40 jaar kok’.

Tot Siems!

Vorig artikelCheque voor hartslag voor Nederweert
Volgend artikelOvereenkomst voor 14 parkwoningen zonder gasaansluiting