Brightlands Campus Greenport Venlo en de LLTB willen gezondste tuinbouwregio

Foto: Jesper Wijnhoven

VENLO – “Als de tuinbouw de ruimte krijgt verder door te ontwikkelen, profiteren alle inwoners van Limburg”, zei Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) tijdens het symposium ‘Limburg: gezondste tuinbouwregio’. Brightlands Campus Greenport Venlo en de LLTB hielden dit symposium voor tuinbouwbedrijven, de agri-business, raadsleden, colleges en ambtenaren. “Gezondheid is het thema dat ons samen bindt”, aldus Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo. “De ontwikkeling van de Limburgse tuinbouw en de groeiende aandacht voor gezonde voeding gaan hand in hand.”

Er waren zo’n 125 gasten aanwezig bij het symposium. Bart Veldkamp, voormalig langebaanschaatser en Remco Havermans, PhD aan de Universiteit Maastricht Campus Venlo prikkelden de zaal met hun visies op gezonde voeding en smaakbeleving.

Concrete kansen
Faassen zei dat de Limburgse tuinbouw van grote waarde is voor onze welvaart. Faassen: “We verdienen onze dagelijkse boterham in de tuinbouw. Met innovaties en duurzaamheidsontwikkelingen op het gebied van sierteelt en voedingstuinbouw zijn we een wereldspeler. We kunnen deze positie verder versterken en nog meer mensen in Limburg laten profiteren. Agrarische ondernemers moeten dan samen met gemeenten in de regio en de provincie Limburg kansen creëren op het gebied van duurzaamheid en energie, toekomstgerichte infrastructuur, personeel en huisvesting. De LLTB ziet eigenlijk alleen maar kansen.”

“Op Brightlands Campus Greenport Venlo draait alles om veilige en gezonde voeding, future farming en bio economy”, sprak Saskia Goetgeluk, directeur van de campus in Venlo. “Steeds meer bedrijven willen en kunnen zich vestigen op de campus of in de nabije omgeving. De bedrijven worden aangetrokken door de aanwezige R&D-faciliteiten op de campus. Ze willen voor de kennisuitwisseling dicht bij elkaar zitten en in de buurt van het onderzoek. De onderzoeksvraagstukken op onze campus zijn juist gericht op vragen uit de markt. Zo is er concrete toepassing van beschikbare kennis en dat is precies de bedoeling. Hiervoor kan het (MKB)-bedrijfsleven bij ons terecht.” Goetgeluk nodigde bedrijven uit bij de campus aan te kloppen met innovatie-vraagstukken.

Van future farming tot duurzaamheid
Verdeeld over zes inhoudelijke thema’s spraken de gasten vervolgens over zes verschillende inhoudelijke thema’s die van grote toegevoegde waarde zijn voor Midden- en Noord-Limburg. Bij het thema ‘Ruimte voor glas’ gingen glastuinbouwondernemer Marcel Dings van Brookberries en ambtenaar Herm Willems van de gemeente Venlo in op een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen de ondernemer en de lokale overheid. Wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas en komkommer-, aardbeien- en blauwe bessenteler Paul van Lipzig gaven allebei hun visie over ‘Arbeid en huisvesting’.

Het thema ‘Energie en duurzaamheid’ werd ingeleid door glastuinder Erik Gubbels en Annemiek Canjels van de provincie Limburg. Keynote speaker Remco Havermans ging in de deelsessie verder in op het thema ‘Gezonde en veilige voeding’. John van Helden van Jookr liet tijdens het thema ‘Future farming’ zien hoe sensoren bijdragen aan de teelttechnieken van de toekomst. Het thema ‘Bio economy’ werd door Ton Voncken van Bio Treat Center en Edwin Hamoen van NewFoss behandeld. Bij alle thema’s was veel ruimte voor interactie.