Weekend van 9 en 10 juni ‘Cuypersweekend en fietsexcursie ‘het Duitse lijntje’

Cuypershuis Roermond

ROERMOND – Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Limburg, Gelderland en Noordrijn-Westfalen. In het weekend van 9 en 10 juni is in Roermond het Cypersweekend waarin het werk en leven van deze grensoverschrijdende architect centraal staat. Er zijn volop zoals rondleidingen, routes en presentaties. Het Cuypershuis is dan gratis toegankelijk.

Cuypersweekend Roermond
Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect Pierre Cuypers. Tijdens het Cuypersweekend staat zijn leven en werk centraal. Hij heeft meer dan 100 kerken en gebouwen ontworpen door heel Nederland, maar ook over de grens in onder andere Duitsland en Noorwegen. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, Kasteel de Haar in Utrecht en ook de troon in de Ridderzaal in Den Haag. Aan al die ontwerpen en ideeën werd door Pierre Cuypers gewerkt in de ateliers die in het huidige museumgebouw van het Cuypershuis gevestigd waren.

Cupershuys, Pierre Cuypersstraat 1 Roermond, 9 en 10 juni tussen 11.00 en 16.30 uur, toegang gratis.

Fietsexcursie ‘Beleef het Duitse lijntje’ in Gennep
Twee vertellers nemen de deelnemers mee vanaf Het Petershuis langs de meest markante herinneringen aan de oude spoorlijn – tot over de Duitse grens. Onderweg maakt de groep een aantal stops waar in geuren en kleuren verhalen over de geschiedenis én de toekomst van het Duitse lijntje verteld worden. Gennep was eind 19de/begin 20ste eeuw het middelpunt van de internationale spoorlijn die bekend staat als het Duitse lijntje. De spoorlijn is al bijna een halve eeuw geleden opgeheven, maar er zijn nog tal van stille getuigen van deze rijke geschiedenis. Te beginnen met de expositie in museum Het Petershuis.

De fietstocht wordt op 9 juni, 17 juni en 11 juli georganiseerd. Starttijden om 12.30 uur en 15.00 uur. De fietstocht duurt ongeveer 2 uur en is 15 km lang. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per tocht. Op aanvraag kunnen groepen van minimaal 8 personen ook op andere tijdstippen op pad gaan. www.museumhetpetershuis.nl

Erfgoedfestival Over Grenzen
De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland en Limburg. Het zijn echte grensprovincies die grenzen hebben met Duitsland en een aantal provincies. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Vorig artikelZaterdag 9 juni eerste editie Limburgs Cellofestival in Weert
Volgend artikelStamtäöfelke aflevering 5: Woeë es di-j straot geblieëve?