Weerter kunstenaars exposeren in Yuhang-Hangzhou

Yuhang-Hangzhou – Vrijdag 25 mei jl. heeft in de Yuhang Library (China) de officiële opening plaatsgevonden van ‘Encounter – The Grand Canal door kunstenaarsogen’.
‘Encounter’ is een initiatief van Lilian Creemers, art director, curator en beeldend kunstenaar uit Stramproy en Theo Derksen, fotograaf en audiovisueel vormgever uit Nederweert en de Chinese kunstenaars Chen Shu en Ma Deng Feng.

De opening vond plaats onder het toeziend oog van de directeur Cultuur van Yuhang mevrouw He Junfang en de vicepresident van de Raadgevende Conferentie van Yuhang de heer Pan Fa Gao. Onder het talrijke publiek bevond zich een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit Yuhang-Hanghzou. Ook de culturele perscommissaris van het Nederlandse Consulaat uit Shanghai mevrouw Ma Nan was speciaal voor Encounter aangereisd.
Uit Weert was Mathilde Dominikowski aanwezig. Zij is voorzitter van Art Spectrum, de stichting die in 2014 en 2015 beurtelings in Weert en Yuhang een samenwerkingsproject tussen kunstenaars uit beide steden organiseerde. Daar is toen ook de kiem geplant voor dit project.

In de namiddag verzorgden Lilian Creemers en Theo Derksen interactieve en interessante lezingen over het project voor een publiek van zo’n 350 personen, voornamelijk studenten.

De expositie bestaat uit foto’s, video’s, sculpturen, kalligrafie en tekst. Historisch en nieuw materiaal is op een unieke manier samengebracht. Een gevisualiseerde reis, de samensmelting van vroegere tijden met de tegenwoordige tijd langs de oevers van The Grand Canal. Deze bijzondere waterweg prijkt sinds 2014 terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Yuhang en Weert zijn sinds 2013 zustersteden. Onlangs werd de zusterband voor een nieuwe periode ondertekend door de burgemeesters van Weert en Yuhang-Hangzhou. Een belangrijke gebeurtenis om de samenwerkings- en vriendschapsbanden op het gebied van handel, economie, toerisme, recreatie en cultuur verder te verstevigen.

De initiatiefnemers van Encounter werken aan een vervolg in Weert in 2019.

Vorig artikelInternationale luchtoefeningen ook in Weert
Volgend artikelKomend weekend: SamenLoop voor Hoop