Geslaagde Mariawandeling in Weert

WEERT – Vandaag was er een Mariawandeling. Stadsgids Peter Theunissen leidt geïnteresseerden langs Weerter Mariaplekken.

Start was om 11.15 uur in de St.-Martinuskerk en werd georganiseerd door het Mariabroederschap. Leuk om te zien dat er meer Maria-nisjes zijn dan je dacht. Soms op plekken waar je al vaak bent geweest, maar ze je niet waren opgevallen.

Oprichting van de eerste Broederschap in 1404
Om de devotie tot Maria te bevorderen, werd in 1404 de Broederschap van de Onse Lieve Vrouwe tot Weert opgericht door de Heer van Horne en pastoor Willem van Cranendonc. Deze broederschap was/is een vereniging van gelovigen onder kerkelijk toezicht. De gelovigen verplichtten zich tot een bepaalde devotie of liefdewerk en luisterden de openbare eredienst op.

De Broederschap uit 1404 concentreerde zich op de devotie van het ‘Afbeeltsel van Onse Lieve Vrouwe tot Weert’. Veel inwoners van Weert, gelovigen uit omringende plaatsen tot ver in Brabant en Limburg sloten zich bij de Broederschap aan. Zij brachten regelmatig bezoeken aan Haar beeltenis en namen deel aan de Mariaprocessies. Deze Broederschap doofde uit tijdens de Reformatie, werd opnieuw opgericht en op de golfslag van het religieuze leven doofde ze weer uit en werd weer opgericht onder andere in 1684, in 1753, in 1842 en laatstelijk in 1996.

Heroprichting van de Broederschap
In het recente verleden ontstond er opnieuw een groeiende en bloeiende aandacht voor de Mariaverering. In 1996 leidde dat op initiatief van deken Mgr. W. van der Valk tot de heroprichting van de ‘Venerabele Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert’ van 1404.

Haar doelstelling is de bevordering van de verering van ‘Onse Lieve Vrouwe tot Weert’ en de titel Bijstand, waaronder zij in Weert wordt vereerd, actualiseren en in praktijk brengen.

De Broederschap zet zich in voor:

– de bevordering van de viering van de Mariafeesten en Plechtigheden in de dekenale
stadskerk;
– het beoefenen, onderhouden en bevorderen van de verering van Maria;
– de viering van de Maria Meimaand;
– kerkelijke en maatschappelijke dienstbaarheid

Vorig artikelWeerter pater Jo Kuppens (Malawi) viert 50-jarig priesterfeest in Afrikaanse sfeer
Volgend artikelNieuwe verhalen over de Rogstaekers historie online