Waterschildpad in de kasteelsgracht van Weert

WEERT – Een geelbuik waterschildpad voelt zich helemaal thuis in de kasteelsgracht van Weert. Rustig drijft het diertje op een stuk hout over het kabbelende water.

De geelbuikschildpad komt in de natuur voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten en delen van Mexico. De geelbuik zont graag op boomstammen.

Verbod
Sinds 1997 mag de roodwangschildpad niet meer geïmporteerd worden in de EU. Deze maatregel is genomen omdat veel roodwangschildpadden hier in de natuur gedumpt werden doordat ze veel groter en veel ouder werden dan men bij aankoop had voorzien. Dit leidde tot faunavervalsing. Sinds de invoering van de Unielijst in 2016 geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden, en kruisingen tussen deze dieren. Wanneer u al roodwang-, geelwang- of geelbuikschildpadden heeft, mag u deze houden totdat ze doodgaan. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig. U mag ze niet laten voortplanten of er in handelen. Ook moet u ervoor zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen…