Lezing “ Ontginningen Altweerterheide” door Gerard Stals

WEERT | ALTWEERTERHEIDE – Altweerterheide is een jong kerkdorp in de gemeente Weert, een paar kilometer van de grens met België. Nu een dorp in het groen met een grote variatie in natuur; tot voor honderd jaar geleden een woest, onvruchtbaar heidegebied met stuifzand, drassige broekgronden en vennen. Het gebied heeft in een betrekkelijk korte tijd een indrukwekkende metamorfose ondergaan. 

De oorsprong van Altweerterheide ligt in een aantal ontginningen in het begin van de 20ste eeuw. Hoewel het dorp dus nog niet zo lang bestaat, is er nog veel onbekend of in vergetelheid geraakt over het ontstaan daarvan. Alle reden om eens naar die ontstaansgeschiedenis te kijken.

De spreker zal ons daarover meer vertellen. Aan de orde komen onder meer zes grote ontginningen: Delbroek, Wijffelterbroek, Karelke, Hollandia, Kruispeel en Kettingdijk. Ontginningen die veel inspanning en zweet hebben gekost van de “gewone man”.  De spreker gaat in op een aantal zaken zoals: wanneer begon de ontginning van Karelke daadwerkelijk? Wie was Bolle Jan? Wanneer is het eerste kerkje in Altweerterheide gebouwd?   Ook andere wetenswaardigheden komen aan bod bijvoorbeeld wie was de “vreemden geestelijke” of “heipastoor” die genoemd wordt bij Delbroek, de oudste ontginning met de hoeve Pastoorshuis of Lindenhof?

Genoemd dus naar die pastoor. Hoe luidde de naam van deze geestelijke en welke rol heeft hij in die ontginning gespeeld? Onderzoek heeft tot een aantal interessante ontdekkingen geleid. Ontdekkingen die er toe leiden dat een en ander over het Pastoorshuis herzien moet worden.

Gerard Stals
De spreker, Gerard Stals is geen onbekende in het Weerterland. Hij start in 2012 een blog over “Weert en natuur”. Een blog over de natuurgebieden in Weert en omgeving. Hij heeft inmiddels over alle grote en kleine gebieden geschreven onder het pseudoniem “geer vanne smeed”, de naam waaronder hij bekend staat in zijn geboortedorp Altweerterheide.

Vanwege zijn interesse in geschiedenis en vooral de “geschiedenis van de kleine man” is hij op zoek gegaan naar de ontstaansgeschiedenis van deze gebieden en in het bijzonder van Altweerterheide. Zijn blog is daardoor ook op een geschiedenisblog gaan lijken. Mede gestimuleerd door enthousiaste mensen in zijn omgeving, heeft Gerard Stals de geschiedenis van deze ontwikkelingen samengebracht in een boek “De ontstaansgeschiedenis van het kerkdorp Altweerterheide”. Een boek dat binnenkort in een beperkte oplage uitgegeven wordt. Na de lezing kunt u informatie krijgen hoe u dat boek kunt bestellen. De Aldenborgh hoopt u op 7 mei om 19.30 uur a.s. te mogen verwelkomen bij Antje van de Statie (Stationsplein 1 te Weert) voor deze interessante lezing over het ontstaan van een kerkdorp binnen Weert.

Wanneer: Maandag 7 mei 2018 om 19.30 uur
Locatie: Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert

Vorig artikelVrijdag 1 juni: Cellorecital met pianobegeleiding in Neerpelt
Volgend artikelInschrijving voor 8ste Truck Run Weert geopend