Topoverleg over AZC Weert: individuele oplossing voor overlastgevende asielzoekers

WEERT – Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Openbaar Ministerie, politie en gemeente Weert hebben vandaag crisisoverleg gehad over de problemen op het AZC in Weert. De uitkomst daarvan is dat er gezocht wordt naar individuele oplossingen voor de 30 overlastgevende asielzoekers.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert is positief over het overleg. Er wordt gekeken naar individuele oplossingen voor de overlast veroorzakende asielzoekers. De instanties gaan bovendien samenwerken. “De opties moeten nog verder worden doorgesproken maar we gaan de problemen daar gezamenlijk oplossen”, zegt een woordvoerder van COA tegenover De Limburger. Bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen, verwacht Heijmans steun van de verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid).

Onrust
De maat is vol. Daar zijn alle betrokken instanties het over eens. Een groep van 30 minderjarige asielzoekers uit vooral Noord-Afrikaanse landen, die geen kans maken op asiel, veroorzaken overlast binnen en buiten het terrein van het AZC. Maandagavond rukte de politie massaal uit voor een dreigende situatie, waarbij messen werden gevonden. De jonge asielzoekers maken zich volgens Heijmans schuldig aan drugsgebruik, diefstal en het lastig vallen van vrouwen.

Het AZC Weert heeft vorig jaar 480 (gewelds)incidenten geregistreerd. Op het AZC van Ter Apel na, is dat het hoogste aantal incidenten in Nederland.

Vorig artikelKiwanis Roermond maakt Virtual Reality mogelijk voor patiëntjes Laurentius Ziekenhuis
Volgend artikelWalk&Talk 16 mei – Hoe kunnen jouw gedachten je helpen bij het vinden van werk?