Heemkundevereniging en Orgelkring Nederweert organiseren speciale avond

NEDERWEERT –  De historie en toekomst van ons monumentale Clerinxorgel.
Op dinsdagavond 24 april om 20.00 uur Sint-Lambertuskerk te Nederweert
organiseert de Heemkundevereniging samen met de Orgelkring Nederweert een speciale avond over het bijzondere orgel.

Met mini orgelconcert uitgevoerd door Theo Hes

Globaal programma:
20.00 uur start bijeenkomst.
Inleiding door Drs. Rogér van Dijk over het Clerinxorgel, de bouw,
historie en de restauratie van het orgel.

Pauze

Theo Hes zal een mini orgelconcert geven. Na afloop bestaat de mogelijkheid het orgel te bezichtigen. (De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.) Het pijporgel is een van de weinige “antieke” instrumenten die nog frequent wordt bespeeld. De oudste vermeldingen stammen al uit het antieke Griekenland omstreeks 200 voor Christus.
Het Clerinxorgel van Nederweert gebouwd omstreeks 1850, is een z.g. mechanisch orgel waarbij, afgezien van de windvoorziening, alles nog werkt volgens de oude orgelbouwkundige principes.

Op deze avond zal de musicoloog en orgeldeskundige Rogér van Dijk een inleiding verzorgen waarbij naast een stukje geschiedenis van onze kerk de principes en werking van orgels aan de orde komt; uitdrukkelijk zal ook ons Clerinx-orgel en de op handen zijnde restauratie hiervan worden behandeld e.e.a. voorzien van beeldmateriaal. Na een korte pauze zal Theo Hes organist van de Martinuskerk Venlo U in een mini orgelconcert laten horen hoe breed inzetbaar ook ons orgel is door het uitvoeren van een aantal, deels bekende en goed in het gehoor liggende werken

Er is een groot videoscherm waarop de presentaties van, zowel Drs. Rogér van Dijk, als organist Theo Hes, van zeer nabij en uitvergroot te volgen zijn.

Vorig artikelProef met langere openingstijden in Roermond
Volgend artikelSam van Dijk van BAL ‘Most Improved Player’ eredivisie, 5 spelers in top 10