Regio Weert scoort goed in terugdringen voortijdig schoolverlaten

WEERT/NEDERWEERT – 53 jongeren uit Weert en Nederweert hebben in het schooljaar 2016-2017 voortijdig hun school verlaten. Daarmee zijn de percentages voortijdig schoolverlaters (VSV-ers) in de regio Weert nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van het schooljaar daarvoor. Maar vergeleken met landelijke cijfers scoort de regio Weert goed. Landelijk gezien is er een lichte stijging in VSV-ers.

Wethouder Geert Gabriëls van Weert: “Doordat onze enthousiaste medewerkers hun middelen goed inzetten, kunnen ze jongeren blijkbaar voldoende overtuigen om hun opleiding af te maken in plaats van te stoppen. We zijn heel blij met deze goede score.”

Wethouder Henk Geraats van Nederweert: “We zijn zeer tevreden met dit resultaat. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen. Het onderwerp blijft ook in de toekomst onze aandacht houden.”

De gemeenten Weert en Nederweert willen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) tegengaan en er voor zorgen dat een zo groot mogelijk aantal jongeren een startkwalificatie behaalt, dat wil zeggen een HAVO, VWO of MBO niveau 2 diploma. Het behalen van een startkwalificatie is van groot belang voor de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Het blijkt namelijk dat je met een diploma een betere en duurzamere baan kunt krijgen.

Samenwerken en ondersteunen
Het team Leerplicht/RMC van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Weert werkt voor zowel de gemeente Weert als Nederweert. De leerplichtambtenaren en de RMC-consulenten (Regionaal Meld en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten) werken niet alleen aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Zij werken nauw samen met scholen, ouders, hulpverleners, schoolartsen, werkgevers en veel andere betrokkenen rondom de jongere. In de strijd tegen schooluitval gaan leerplichtambtenaren en RMC-consulenten naar de scholen toe, ondersteunen hen in hun verzuimbeleid en spreken hen aan op hun verantwoordelijkheden bij (dreigend) schoolverzuim. Daarnaast hebben ze regelmatig gesprekken met jongeren en hun ouders.

Kwetsbare jongeren
In Weert is onlangs een Actietafel gestart, waarin scholen met diverse partners samenwerken. Daardoor is elke kwetsbare jongere uit Weert en Nederweert in beeld en kan verder geholpen worden.

Voor kwetsbare jongeren die niet verder onderwijsbaar zijn, is er een traject bij Werk.Kom. Zij worden daar begeleid naar een passende begeleide werkplek. Als dit alles niet haalbaar is, kunnen jongeren ondersteund worden in het vinden van een passende dagbesteding.

Vorig artikelMatineeconcert in Franciscus Huis: ‘Weert meets Thorn’
Volgend artikelOpnieuw volop bedrijvigheid op Pannenweg Nederweert