Gilde Opleidingen en Het Kwadrant spreken nooit over ‘laagopgeleid’

WEERT/ROERMOND – Mogen de woorden laag- en hoogopgeleid nog gebruikt worden? Diverse onderwijshervormers zijn tegen de aanduiding laagopgeleid omdat die de lading niet dekt en maatschappelijk stigmatiserend is. Verschillende onderwijsinstellingen in Midden-Limburg zijn ook van mening dat het woord laagopgeleid een negatieve bijklank heeft.

‘Wij gebruiken nooit het woord laagopgeleid! Onze leerlingen zijn stuk voor stuk kanjers die hard nodig zijn in onze maatschappij.’ Met die ferme taal reageert een woordvoerder van Het Kwadrant in Weert op de vraag hoe de middelbare school in de discussie staat. Ook Gilde Opleidingen (met locaties in Weert, Roermond en Venlo) stelt dat het woord een negatieve bijklank heeft.

Hoogopgeleide vakmensen
Er gaan in het land stemmen op om de termen laag- en hoogopgeleiden te vervangen door praktisch en theoretisch geschoolden. Maar die aanduidingen willen nog niet echt beklijven. Gilde Opleidingen kiest liever voor de term ‘hoogopgeleide vakmensen.’ “Iedereen leert op een andere manier en veel mensen leren het best in een praktijkomgeving. Dat wil niet zeggen dat het ‘lage’ opleidingen zijn. Onze studenten moeten hard hun best doen, krijgen praktijk- én theorielessen en hebben hun diploma op het eind meer dan verdiend”, aldus een woordvoerder.

Het Kwadrant wijst erop dat een deel van hun leerlingen na hun opleiding aan het werk gaan, maar dat een ander deel verder leert richting MBO, daarna HBO en een aantal maakt zelfs de stap naar universiteit. “Dus het woord laagopgeleid is voor ons simpelweg niet van toepassing! Iedere leerling doet wat in zijn/haar mogelijkheden ligt.”

Afschaffen?
Moet het woord laagopgeleid dan afgeschaft worden? “Je kunt een woord natuurlijk niet zo maar afschaffen, maar het heeft inderdaad een negatieve bijklank”, reageert Gilde Opleidingen. “Zo’n positieve club studenten verdient niet zo’n negatieve stempel. Nog steeds is 60% van de werkenden in onze regio MBO-opgeleid, en zijn werkgevers op zoek naar goede MBO-ers. Niet voor niks staan er achter elke chirurg tien verpleegkundigen, en kan een architect niks zonder de vakmensen in de bouw en techniek. En ook in de horeca gaat geen bord de keuken uit zonder onze MBO-ers.”

Vorig artikelDameshockey: Weert verliest met 0-4 van Klein Zwitserland
Volgend artikelVoorjaar: maak door middel van een subsidieregeling je tuin waterklaar