D’n Advekaot: van straalbedrijf naar natuurgebied, landhuis Beauchamps

WEERT – Op vrijdag 13 april geven gedeputeerde Hubert Mackus en ARK adjunct-directeur Esther Blom voor de herinrichting van het voormalige Straalbedrijf Cuijpers in Weert.

Lange tijd leefde de wens om dit bedrijf te verhuizen. Dankzij gezamenlijke inzet van provincie Limburg, gemeente Weert en ARK Natuurontwikkeling werd dit in 2015 een feit. Het straalbedrijf verhuisde en kreeg daardoor de kans te moderniseren en 180 arbeidsplaatsen bleven behouden. Dankzij de verplaatsing kan nu een start worden gemaakt met herinrichting van de oude locatie. Het gebied zal worden ingericht als natuurgebied voorzien van een uitkijkheuvel toegankelijk voor publiek.

Het L-vormig LANDHUIS bestaande uit een woonhuisgedeelte met koetshuis en met een aangebouwde stal die haaks op de achtergevel van het koetshuis staat. Het landhuis “Les Beaux Champs” ook wel “D’n Advekaot” geheten, ligt buiten de bebouwde kom van Weert, en is in zijn huidige vorm gebouwd in 1850. De toegepaste bouwstijl bevat elementen van het Eclecticisme. De opdrachtgever was advocaat Wennemaekers die het pand liet verbouwen voor zijn zoon Leopold.

Foto: Facebook Conny van Dooren-Beenders

Vorig artikelMeerderheid basisschoolleraren in Midden-Limburg legt werk neer
Volgend artikelBouw van 13 vrijstaande woningen in wijk Laarveld Weert