De berkenpollen zijn er weer: hooikoorts

Vrijdag, zaterdag en zondag konden we met volle teugen genieten van heerlijk lenteweer, op sommige plekken zelfs met zomerse allures. Voor veel mensen betekent dit even genieten en alle zorgen vergeten, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor hooikoortspatiënten bijvoorbeeld begint de ellende pas. Zij ondervinden heel wat problemen en ongemakken. Na de els en de hazelaar is het nu de beurt aan de berkenpollen.

Berkenpollen
Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar, dat van begin januari tot begin april loopt, loopt stilaan op zijn einde. Ondertussen zijn de eerste berkenpollen gemeten. Dit wil zeggen dat een nieuw stuifmeelseizoen zich aandient. Mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen vanaf nu maar beter de adviezen van hun arts opvolgen.

Zon en wind zijn problematisch
Mensen die last hebben van hooikoorts zullen het waarschijnlijk wel beamen: de meeste ellende komt voor tijdens zonnige dagen en dagen waarop er veel wind staat. Berkenpollen en de grassen kunnen hevige allergische reacties uitlokken. Dit zijn ook de soorten waarvan de meeste Belgen en Nederlanders last ondervinden.

De berkenpollen hangen in de lucht van begin april tot eind april, mogelijks nog sporadisch tot midden mei. Het seizoen van de grassen begint officieel eind mei, maar daarvoor kunnen al enkele waarnemingen voorkomen van grassenstuifmeel. Het seizoen loopt door tot eind juli maar opnieuw is het niet onmogelijk dat er ook in augustus nog grassenstuifmeel waargenomen wordt.

Vorig artikelSubsidieregeling voor toeristische ondernemers in Limburg in trek
Volgend artikelLenteweer houdt aan deze week: bovengemiddelde temperaturen in Midden-Limburg