Wethouder Gabriëls over de bijzondere evenementen in het Van Hornejaar

Van Hornejaar 2018 in Weert: wethouder Geert Gabriels vertelt welke bijzondere evenementen er gaan plaatsvinden!

2018 is het Van Hornejaar in Weert. Ter ondersteuning van activiteiten kunnen organisatoren subsidie krijgen uit de Tenderregeling Van Hornejaar. In de tweede ronde van die regeling krijgen nu nog twee initiatieven een bijdrage van in totaal € 32.088,-. Omdat het gemeentebestuur het grote aantal initiatieven dat is ingediend erg waardeert, wordt nu bekeken of uit andere subsidieregelingen nog een bijdrage mogelijk is voor de afgevallen projecten.

De stad herdenkt dat 450 jaar geleden Philips van Horne werd onthoofd op de Markt in Brussel. Philips heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Weert en Nederland. Niet alleen in Weert, maar in meer plaatsen in Europa wordt deze gebeurtenis herdacht. Daarom vinden er dit jaar allerlei activiteiten plaats in Weert.

Organisatoren kunnen van de gemeente subsidie krijgen daarvoor. In het kader van die Tenderregeling kregen in november al vijf stichtingen/verenigingen een bedrag van in totaal € 32.375,-. Omdat er nog een bedrag van € 32.088,- over was, is er een tweede ronde van die tender gehouden.

Nu krijgen nog twee initiatiefnemers een bijdrage voor hun activiteiten. Helaas kon aan 16 aanvragers geen subsidie uit deze regeling meer worden verstrekt. Zij voldeden in de meeste gevallen onvoldoende aan de criteria van de regeling. Daarbij is o.a. gekeken naar  thema Van Horne, educatie, publieksbereik en samenwerking.

Mogelijk toch ondersteuning
Het gemeentebestuur is heel blij met het grote aantal aanvragen (18) voor deze tweede ronde. Wethouder Geert Gabriëls: ‘Daarom hebben we zelf gekeken of de afgewezen aanvragen mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage uit andere subsidieregelingen, zoals het evenementenbudget. Waarschijnlijk dat een deel van de initiatieven zo toch door de gemeente kan worden ondersteund. Daarover komt deze maand nog duidelijkheid.”

Gehonoreerd
Er zijn twee initiatieven die nu in de tweede ronde van de Tenderregeling zijn gehonoreerd. Dat zijn de Stichting de Verbeelding en de Stichting 1568. Stichting de Verbeelding krijgt voor het project Philips van Horne Urban Art € 25.000,-. Zij gaan ervoor zorgen dat in de stad vier murals (muurschilderingen in de openbare ruimte) met als thema Van Horne worden aangebracht.

Het tweede initiatief dat gehonoreerd is, is van de stichting 1568. Zij krijgen € 7.088,- voor ‘De Graaf van Horne op de kaart’. Dat behelst het opzetten van een digitale belevingskaart waarop in een aantal lagen informatie gegeven wordt over euregionale activiteiten in het Van Horne jaar.

Vorig artikelMaasgouw wil nationale Sinterklaasintocht in 2019 organiseren
Volgend artikelminiMaster ‘Anders Ondernemen’ weer geslaagd!