Extra handhaving op overlast fietsen rondom station

WEERT – Het Stationsplein ziet er netjes en opgeruimd uit, fietsen worden nog maar heel af en toe verkeerd geparkeerd. Dat is de conclusie uit de evaluatie van een proef van een half jaar met extra toezicht en handhaving. Dezelfde verbetering wil de gemeente nu ook bereiken bij de fietsenstallingen aan de Sint Maartenslaan en Parallelweg. Daar staan nog vaak veel fietsen buiten de rekken.

Vanaf medio april start ook voor deze gebieden extra handhaving. Omwonenden en de Bewonersorganisatie Binnenstad klaagden eerder over de overlast en het rommelige beeld van de geparkeerde fietsen rondom het station.

Handhavingstraject
Bij de fietsenstallingen aan de Sint Maartenslaan en Parallelweg staan nog steeds regelmatig veel fietsen foutief gestald. Die werden de laatste tijd door de gemeente terugzet in de rekken, maar dat leidde niet tot ander parkeergedrag bij de fietsers.

Na publiciteit, voorlichting ter plaatse en waarschuwingen, start de gemeente vanaf medio april met de daadwerkelijke handhaving. Verkeerd gestalde fietsen worden afgevoerd en tijdelijk opgeslagen. Vanwege de grote aantallen fietsen is externe ondersteuning van Stadstoezicht noodzakelijk. Bureau Kr8tig ondersteunt, zoals in het afgelopen half jaar, de gemeente daarbij. De eigenaar van een afgevoerde fiets kan zijn fiets afhalen bij de opslagplaats, tegen betaling van de kosten van meevoeren en opslaan.

Verwachting
De verwachting is dat na deze periode, net als bij het Stationsplein, fietsers hun fiets netjes in de stallingen plaatsen. Het parkeren van fietsen bij het station blijft een punt van aandacht. De gemeente zal daarom vanuit de gedachte van goed gastheerschap fietsers op hun gedrag blijven aanspreken.

Vorig artikel‘Een actief cultuurhistorisch dagje Swartbroek.’
Volgend artikelConny Vluggen gekozen als Topvrouw Limburg 2018