‘Een actief cultuurhistorisch dagje Swartbroek.’

WEERT – Het kerkdorp Swartbroek, niet voor niets de parel in de kroon van Weert genoemd, bezit verschillende cultuurhistorische troeven in een prachtige natuurlijke omgeving. Op 22 april brengen meerdere organisatoren de parels van Swartbroek onder de aandacht. Het evenement wordt georganiseerd door schutterij St. Cornelius in samenwerking met andere verenigingen en partijen in het dorp.

Wandelvereniging OLAT en Natuurmonumenten organiseren fraaie gezinswandelingen van 5 km. en 7,5 km. door natuurgebied ‘De Krang’ en langs andere dorpsfeestlocaties. Onderweg ontmoet de wandelaar enkele gidsen die bijzondere plekken in het natuurgebied toelichten. Er kan doorlopend gestart worden, tussen 10.00 uur en 15.00 uur, vanaf het schutterslokaal. Bij inschrijving krijgt u een routekaartje met uitleg. Tijdens de wandeling passeert de wandelaar: 

De bakstenen kerk van de H. Corneliusparochie.
Mevrouw Mia Lamberigts verzorgt een aantal rondleidingen en vertelt meer over unieke kenmerken zoals de glas in loodramen van deze kerk.
Het militaire kerkhof.
Aan de noordwestzijde van de kerk liggen tweeënvijftig in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelden, afkomstig uit de Gemenebestlanden begraven. Een Engelse re-enactment groep brengt eerbetoon aan de gesneuvelden.
Het Spoeëkejaegers standbeeldje.
Leden van V.V. De Spoeëkejaegers nemen met hun verhalen de toehoorders mee naar het reilen en zeilen in het verleden en heden van Swartbroek.
Het Theepottenmuseum, hier worden de bezoekers rondgeleid langs de meer dan 2100 ‘gekke’ theepotten.
Saskia Lavell laat in haar atelier belangstellenden kennismaken met haar glasgravures, schilderijen en Deco-breisels.
Het kantoor en de werkschuur van Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten leidt de bezoekers rond in haar duurzame werkplek en informeert ze over haar werkzaamheden. Vanuit dit kantoor worden Limburg en een deel van Brabant gemonitord.
In dit kantoor verzorgt de heer Bèr Peeters zijn presentatie ‘Ken je je dorp?’ Zo niet, woon dan zijn presentatie bij. Na een half uurtje weet de toehoorder nog meer van Swartbroek.
Het schietterrein van de schutterij aan het Hennestraatje.
Deelnemers, ouder dan achttien, kunnen tegen vertoon van een geldig identiteitsbewijs, kennismaken met het schieten met een ‘grote buks’.
Molen de Hoop van de molenstichting gebr. Adriaens.
Voor deze uitzonderlijke gelegenheid is de achtkantige stellingmolen uit 1905 ter bezichtiging open.
Op de eerste etage exposeert de Weerter kunstenaar Henny Korten zijn werk.
Het eindpunt van de ontdekkingsreis door Swartbroek is het schutterslokaal aan de Ittervoorterweg. Op het terrein is een springkussen aanwezig en, tegen inlevering van de afgestempelde stempelkaart, de gelegenheid om met de windbuks te schieten.
Inschrijving ad € 1, — tussen 10.00 uur en 15.00 uur in het schutterslokaal, Ittervoorterweg 70H.
Schutterij St. Cornelius zamelt die dag speelgoed in ten behoeve van de Stichting Sponsorwinkel Weert.

Het evenement is mede mogelijk gemaakt door steun van: de provincie Limburg,
de gemeente Weert, Samenfonds 0495, dorpsraad Swartbroek en vele vrijwilligers.

Informatie te verkrijgen via het secretariaat van de schutterij St. Cornelius
[email protected]
zie ook: www.stcorneliusswartbroek.eu

Vorig artikelLeudal heeft nu ook een Speelgoedbank
Volgend artikelExtra handhaving op overlast fietsen rondom station