Frans Weekers, oud-staatssecretaris van Financiën, is aangesteld als ‘speciaal vertegenwoordiger wederopbouw Sint Maarten’

mr drs Frans Weekers
mr drs Frans Weekers

LONDEN | WEERT – Weertenaar Frans Weekers (1967) gaat namens Nederland in het Trustfund van de Wereldbank zitten dat is belast met de wederopbouw van Sint-Maarten. Dat meldde staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Wederopbouw
De oud-staatssecretaris van Financiën (2010-2014) Frans Weekers zal in overleg met de Wereldbank en Sint-Maarten projecten voor de wederopbouw beoordelen. Weekers zit onder meer in de stuurgroep van het trustfund van de Wereldbank voor Sint Maarten. Weekers gaat dit in eerste instantie voor twee jaar doen.

Orkaan Irma
Sint Maarten, een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, werd op 6 september vorig jaar ernstig getroffen door de zware orkaan Irma. De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met Knops over de stand van zaken rond de wederopbouwplannen en de afspraken met de Wereldbank.

De Nederlandse regering heeft in november vorig jaar bekendgemaakt 550 miljoen euro te reserveren voor wederopbouw. Voorwaarde was dat Sint Maarten zou instemmen met een ‘integriteitskamer’ tegen corruptie en extra grensbewaking met marechaussees en douane. Het wederopbouwgeld kan worden verstrekt als gift, lening of in natura.

Van de 550 miljoen gaat 470 miljoen euro naar het trustfund van de Wereldbank. Bijna 25 miljoen euro is besteed aan acute liquiditeitssteun en nog eens 7 miljoen euro voor direct herstelwerk. De rest van het hulpgeld kan direct naar Sint Maarten gaan als financiering via de Wereldbank „niet mogelijk of wenselijk” is, schreef Knops in maart aan de Kamer.

Weekers board director EBRD
Weekers zal dit werk doen naast zijn baan als board director bij de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) in Londen. Hier vertegenwoordigt Weekers namens Nederland de landen Mongolië, Macedonië, Armenië en China.
De centrale doelstelling van de EBRD is de bevordering van de overgang van de voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa naar markteconomieën. Speciale aandacht geldt de integratie van de deze landen in de wereldeconomie, de versterking van de democratie en een verantwoord milieubeleid. De EBRD verstrekt middelen in de vorm van participaties, leningen en garanties en geeft technische assistentie, zoals bij de voorbereiding en coördinatie van projecten.

Vorig artikelNieuwe concepten in de Roermondse binnenstad
Volgend artikelBeter voorbereid op je nieuwe huis tijdens de Rabo Woonweken