Presentatie Rabobank kookboek met chef-kok Jan Marrees

WEERT – Bij menig evenement of bijeenkomst van Rabobank Weerterland en Cranendonck wordt vol trots gesproken over de pluimveehouders, eierverwerkende industrie en eierhandel in de regio. “Ik noem ons de Egg Valley van Europa”, vertelt Hans de Kinderen, directeur Bedrijven. “Door voortdurend te blijven innoveren, behoren we nu tot de top van Nederland en Europa als het gaat om pluimvee en eieren.”

In iets meer dan een halve eeuw hebben de agrariërs in het Weerterland en Cranendonck zich ontwikkeld van voornamelijk kleine boeren tot serieuze spelers binnen Europa. De sleutel tot succes: de combinatie van financiële mogelijkheden, kennis en samenwerking. Wat hier kan, moet elders toch ook mogelijk zijn? In India wordt al sinds de jaren negentig door de non-profit organisatie Pradan geëxperimenteerd met een concept waarbij boerinnen in kleine gemeenschappen gezamenlijk pluimvee produceren. Met de coöperatieve gedachte als basis juicht Rabobank Foundation deze manier van werken toe en besloot in 2009 samen met Pradan het project verder te professionaliseren. Zo ontstond ook Jharkhand Women SelfSupporting Poultry Cooperative Federation. Een coöperatieve productenorganisatie die volledig in handen is van boerinnen uit de onderste laag van de samenleving.

“Rabobank Foundation steunt allerlei aansprekende projecten”, zegt Hans de Kinderen. “Door de directe band die we als kippenregio voelen met de Indiase boerinnen was de keuze voor dit project niet meer dan logisch.

Achter elk bord eten gaat een hele wereld schuil
Vaak is dat de wereld van een kleine boer of boerin in een ver land of juist van een boer uit je eigen omgeving. In ieder geval waarschijnlijk van iemand die met hart en ziel heeft gewerkt voor jouw maaltijd. In het kookboek lees je verhalen en interviews over hoe Rabobank Foundation zich in India inspant om de positie van kleine boeren te versterken, zodat zij een ‘eerlijke boterham’ kunnen verdienen. Meesterkok Jan Marrees, eigenaar van het met één Michelinster bekroonde restaurant Bretelli, bezocht samen met klanten van Rabobank Weerterland en Cranendonck kippen-boerinnen in India en liet zich door hen inspireren. De tekst voor het boek werd geschreven door Bart Maes en Wesley Hegge van Storyhunter.nl (de productiemaatschappij van middenlimburgactueel.nl en zakenblad.nl) de foto’s werden gemaakt door zakenblad hoffotograaf Irene van Wel.

Vorig artikelPhilips van Horne Urban Art winnaar subsidie tenderregeling Van Hornejaar
Volgend artikelVerzinkerij van Aert in Nederweert blikt terug op overname