Beter een goede buurt week in Keent

WEERT – Er groeit iets bijzonders in Weert-Zuid. In de hele wijk Keent bundelen bewoners en organisaties de krachten om hun buurtgemeenschap te versterken. In de ‘Beter een goede Buurtweek’ van 14 tot en met 20 april draait alles in de wijk om sportiviteit, teamwork, acceptatie en respect, afgekort STAR. Jong en oud delen hun talenten en trekken samen op bij allerhande activiteiten die het kleurrijke Keent alleen maar mooier en gezonder maken.

Twee initiatieven springen er uit in deze derde week van april. Het zijn de STAR-dag op zaterdag 14 april (12.00-16.00 uur) en Kunstroute Keent, een gezamenlijke kunstwandeling door de wijk op woensdag 18 april  (17.30-20.00 uur). Kinderen, ouders en leerkrachten van de brede school Markeent, bewoners en diverse organisaties in de wijk werkten de afgelopen weken nauw samen bij de voorbereidingen en trekken straks ook samen op bij de uitvoering. “Dat is de kracht van dit project”, zegt directrice Yvonne Vaes van basisschool Het Dal in Markeent.

STAR-dag
Het episch centrum van de wijk bestaat op 14 april uit vier STAR-pleinen. Plein 1 is het Sportiviteitsplein bij wijkcentrum Keenterhart. Voormalig eredivisiebasketballer Henk Pieterse verzorgt hier tussen 12.00 en 15.30 uur clinics waarin jongeren spelenderwijs leren hoe je goed met elkaar omgaat. Plein 2, het Teamplein bij woonzorgcentrum Zuyderborgh, is het decor van een gezellige dans- en spellenmiddag voor jong en oud onder leiding van dansschool ALdance uit Ospel. Op het Acceptatieplein bij het basketbalveld aan de Servilliusstraat kunnen bezoekers actief kennismaken met rolstoelbasketbal in clinics van rolstoelbasketballer Paul Toes. Op plein 4, het Respectplein aan de Dalstraat, maken medewerkers van de politie, brandweer en ambulance duidelijk hoe belangrijk het is dat hulpverleners ongestoord hun levensreddende werk kunnen doen. Deelnemers aan deze vier activiteiten krijgen op elk plein een stempel. Met een volle stempelkaart ontvangen zij aan het einde van de middag een speciale STAR-armband. Een groep jongeren, STAR ambassadeurs in de wijk, ondersteunen de activiteiten. Op het moment worden 16 jongeren tussen de 10 en 18 jaar begeleid om de rol van STAR ambassadeur te vervullen.

Kunstroute Keent
Drie dagen later, op woensdag 18 april, ontmoeten jong en oud elkaar tijdens Kunstroute Keent, een kleurrijke wandeling door de wijk die in het teken staat van het Van Hornejaar 2018. Kinderen van Markeent en bewoners van de wijk tonen vanaf 17.30 uur op diverse locaties in Keent hun creatieve kunsten. Wandelaars kunnen genieten van de meest uiteenlopende exposities en workshops. Zang, dans, straattheater, koken, muziek, fotografie, schilderen, houtbewerking, vertelkunst; zo’n beetje alles komt voorbij. De Kunstroute trapt om 17.30 uur af bij Brede School Markeent met een modeshow uit de tijd van Graaf van Horne. “De afgelopen weken is er op school en in de wijk  keihard gewerkt om al dat moois te maken. Alleen al die voorbereiding was prachtig’, glundert Yvonne Vaes.

Talent zichtbaar maken
Het idee voor de Beter een goede Buurtweek werd geboren in het groot Keent-overleg, het platform waarin alle geledingen in de wijk samen werken aan de leefbaarheid van Keent. De brede school Markeent deelde in dit overleg een succesvolle ervaring met een vernieuwend bewustwordingsproject rond pesten. Binnen het Keentoverleg werd besloten om dit STAR-initiatief te verbreden voor heel Keent. Yvonne Vaes: “Centraal staat de vraag: hoe gaan we met elkaar om? Keent is een prachtige wijk met een grote diversiteit op vele terreinen. Alleen al bij ons op school hebben we 18 nationaliteiten. Er is zoveel talent in deze wijk dat nog onder de oppervlakte zit. Met de Beter een Goede Buurtweek maken we dit talent zichtbaar voor iedereen. Dat begint met elkaar zien en ontmoeten. Al het goede van Keent komt samen in dit project.”

Buurtonderneming
In het verlengde van dit bijzondere project heeft Keent sinds 1 april ook een Buurtonderneming, een plek waar mensen met talent belangeloos andere bewoners uit de wijk helpen. Bijvoorbeeld met de Nederlandse taal of met computers, huiswerk, sport of een creatieve workshop. De buurtonderneming moet het zenuwcentrum worden van alle activiteiten die mensen in Keent met elkaar verbinden. Zo houden we de principes van STAR – sportiviteit, teamgeest, acceptatie en respect – in de hele wijk levend.”

Vorig artikelBospop gaat mindervaliden op het festival begeleiden
Volgend artikelDiverse kampioenen gehuldigd en 9,2 op 10 voor sportinfrastructuur Kinrooi