28 maart 1903: Hooger Knip- en Naai-onderwijs

Advertentie Hooger Knip- en Naai- onderwijs Kanton Weert 28 maart 1903

In het Kanton Weert van 28 maart 1903 staat een advertentie met een grootte van meer dan een kwart pagina over de start van het ‘Hooger Knip- en Naai-onderwijs’ in Weert. In deze advertentie wordt door mejuffrouw M. van der Heijden trots meegedeeld dat zij het examen van de opleiding ‘Naai- en Knipkunst’ met succes heeft behaald.

Mejuffrouw Van der Heijden is daarmee ‘Coupeuse Diplomé’ en start binnenkort met het ‘Hooger Knip- en Naai-onderwijs’ aan Bassin 82.
De opleiding omvat drie afdelingen.

De eerste afdeling bestaat onder meer uit de ‘bestuudering der corsages van alle lichaamsgrootten vanaf de kinderen tot aan de zwaarste personen’.
De tweede afdeling omvat bijvoorbeeld het ‘maken van blouzen, het opstrijken en het maken van japonnen, peignoirs en capmantels’.

In de derde afdeling komen de geheimen van het maken van ‘overjassen, de studie der buitengewone maten voor onregelmatigen lichaamsbouw’ aan de orde. De ‘studie van kleuren’ is eveneens onderdeel van deze afdeling.
Volgens de advertentie is de studieduur onbegrensd. Mejuffrouw Van der Heijden deelt mee dat een goede naaister nooit klaar is met leren.

Toch zijn de kosten van deze opleiding slechts vijfentwintig gulden. Bovendien kunnen de afgestudeerden altijd gratis de ‘conferenties’ bijwonen waar dan de laatste nieuwigheden uit de Brusselse, Weener en Parijzer mode behandeld worden.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelTweede editie van Inspiratiecafé Nederweert!
Volgend artikel12 scouts uit Weert naar Amerika voor avontuur van hun leven