27 maart 1927: Muziek en komedie

Regelingscomite 50 jaar bestaan Stedelijk Harmonie St.-Antonius - GAW Beeldbank 4526

Ter gelegenheid van Halfvasten geeft de ‘Stedelijke Harmonie St.-Antonius Weert’ op zondag 27 maart 1927 vanaf 20.00 uur een groot concert. Het evenement vindt plaats in concertgebouw Wijckmans aan de Beekstraat.

Op het repertoire staat onder meer de ouverture ‘Antigone’ van Rousseau en het ‘Alpenlied’, variaties voor Es-klarinet, van Kuffner. Er is niet alleen muziek te horen.
De harmonie heeft maar liefst zes humoristen uitgenodigd en tussen de optredens door van ‘De Stedelijke’ treden deze op. De entree voor een zitplaats eerste rang kost een gulden, de tweede rang gaat voor 75 cent over de toonbank.

De opbrengst van de avond is bestemd voor ‘de Algemeene Arme van Weert’ en de ‘St.-Vincentius-Vereeniging van Weert’. Het begin van de harmonie dateert al van 1819.  Pierre van Dooren, nog staftrompetter onder keizer Napoleon, keert na zijn ontslag uit het leger terug naar Weert en richt al snel een muziekensemble op.

In 1842 krijgt dit ensemble de naam ‘Société Philharmonique’ in 1869, daarna ‘Societeit Fanfare’ en tien jaar later in 1879 wordt het ‘Stedelijke Fanfare’.
Die laatste naamsverandering wordt ook aangehouden als startdatum van de ‘Stedelijke Harmonie St. Antonius’ dat in 2014 het 135-jarig jubileum viert.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelHigh five voor alle opschoonbrigades!
Volgend artikelMan gewond na val van vuilniswagen