24 maart 1870: U bent veroordeeld tot …

Artikel Kanton Weert 27 maart 1870

Tijdens de zitting op 24 maart 1870 van het Kantongerecht in Weert worden achttien zaken behandeld.

De meeste veroordelingen betreffen ‘misdrijven’ wegens diefstal. Twee personen krijgen een gevangenisstraf wegens diefstal van veldvruchten. Naast diefstal wordt een aantal verdachten veroordeeld vanwege ‘nachtgerucht’. De straffen variëren van één dag tot tien dagen cel. Vaak moet er ook nog een boete worden betaald. Die varieert ook. De laagste boete is vijftig cent. De hoogste bedraagt acht gulden. Bovendien moeten alle veroordeelden de kosten van de zitting betalen.

Niet iedereen krijgt een gevangenisstraf en boete. In twee zaken gaan de verdachten vrijuit. Vanaf 1842 beschikt Weert over een eigen Kantongerecht. In eerste instantie is deze alleen bedoeld voor zaken uit Weert. Sinds 1871 komen daarbij zaken die zich afspelen in Budel, Maarheeze en Soerendonk. Medio 1934 wordt het Kantongerecht in Weert gesloten. De archieven van het Kantongerecht Weert zijn opgeslagen in het Regionale Historisch Centrum Limburg in Maastricht.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelKloppen er 3.000 harten voor Haaze-Hoof?
Volgend artikelJagersvereniging St. Hubertus te Ospel komt in actie voor de Kerk