21 maart 1876: Geen woord Nederlands

Klooster Ursulinen - GAW Beeldbank 6851

Met de koets arriveren op 21 maart 1876 enkele zusters Ursulinen en twee dienstmeiden vanuit het Duitse Dorsten in Westfalen via Roermond in Weert. Op verzoek van de toenmalige deken Boermans komen zij in Weert aan de meisjes les geven.

Het toenmalige onderwijs aan deze jongedames wordt dan nog gegeven door de zusters Birgittinessen. Deze hebben evenwel geen onderwijsbevoegdheid.
Voor de vestiging van een klooster en een school wordt het pand op de hoek Langstraat/Van Berlostraat (in 2014 restaurant Prego) van de familie Tielens gekocht.
De eerste lessen starten al in oktober. Echter niet door de pas aangekomen zusters, maar door onderwijzeres Baggen. Probleem is namelijk dat de zusters Ursulinen geen woord Nederlands spreken. Lesgeven is dan wat lastig.

De zusters worden in de volksmond al gauw de ‘Pruuse begieenen’ genoemd.
Het klooster en de school worden in de loop der jaren uitgebreid. Zo verrijst er in de Langstraat een kapel. Na de overname van de armenschool van de zusters Birgittinessen ontstaat de Mariaschool.  Schoolgebouwen vervangen de panden aan de Van Berlostraat en aan de Wilhelminasingel.

Eind twintigste eeuw gaan deze panden tegen de vlakte. Vanaf de Langstraat tot aan de Wilhelminasingel ontstaat nieuwbouw met woningen, winkels, kantoren en een parkeergarage. De voormalige kloostertuin blijft zo veel mogelijk gehandhaafd en krijgt een openbare functie.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGetuigen gezocht ongeval Roermondseweg
Volgend artikelWoonwensenonderzoek Maarheeze van start