19 maart 1986: Uitslag verkiezing gemeenteraad

Uitslag verkiezingen 1986 stadhuis - GAW Beeldbank A2840

De gemeenteraadsverkiezingen worden in 1986 gehouden en wel op woensdag 19 maart. In Weert dingen negen partijen naar een zetel. Tijdens de verkiezingsavond is de score van elk stembureau te zien op een enorm scorebord op de benedenverdieping van het stadhuis.

De lokale publieke omroep SLOW verzorgt een rechtstreeks verslag van deze, uiteindelijk opmerkelijke, avond. Naarmate de resultaten van elk stembureau binnenkomen, ontvouwt zich een sensatie. De grootste klapper maakt de Partij van de Arbeid. Zij gaat van twee naar zes zetels. Het ‘Alouis Heijmans-effect’ noemt weekblad Op de Keper dat. Zeven partijen behalen voldoende stemmen om plaats te nemen op het pluche van de raadszaal.

De zetelverdeling is uiteindelijk:
CDA zeven zetels, Werknemerspartij vijf zetels, VVD drie zetels, Weert U Waardig twee zetels, Lijst Wiel Derckx twee zetels en PvdA zes zetels.
Er wordt al direct gespeculeerd over de toekomstige coalitie. Een coalitie van CDA en PvdA heeft de meerderheid met één zetel. ‘Niet ideaal,’ volgens deskundigen. ‘Een coalitie zonder het CDA zou kunnen, maar dan moeten PvdA en Werknemerspartij op zoek naar een derde partij.’ Voor het eerst bestaat de kans dat het CDA niet in het college van burgemeesters en wethouders plaatsneemt. Uiteindelijk blijft alles bij het oude en bestaat het college uit wethouders van CDA, Werknemerspartij en de grote overwinnaar PvdA.
Saillant detail: CDA’er Pierre Sijben wordt in 1986 verkozen in de raad, hij dingt in 2014 nog steeds mee naar een plek in de raadszaal.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelLimburgse Ragtime Rumours winnen European Blues Challenge 2018
Volgend artikelJubilarissen bij brandweer Roggel