Peter Korten ontvangt Horne penning van de gemeente Weert

Peter Korten, voorzitter van de Aldenborgh

WEERT – Uit handen van burgemeester Jos Heijmans ontving de heer P.J.M. (Peter) Korten op zondag 18 maart als allereerste Weertenaar de Van Hornepenning. Het college van burgemeester en wethouders besloot deze penning toe te kennen als blijk van zeer grote waardering en erkentelijkheid. De penning werd uitgereikt tijdens het theaterprogramma “In de hoofdrol… Philips van Horne”.

Met dit theaterprogramma verrichten Stichting de Aldenborgh en de kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig genootschap hun aftrap van het Van Hornejaar 2018.

Het gemeentebestuur is unaniem van mening dat het aan de kennis, het enthousiasme en de vasthoudendheid van de heer Korten te danken is, dat het jaar 2018 uitgeroepen is tot het van Hornejaar. Hij was het die het gemeentebestuur al in een vroeg stadium wees op de gebeurtenissen 450 jaar geleden. Hij legde de contacten met steden waar de Van Hornes een relatie mee hadden, waaronder Bergen en Horn, maar ook het Belgische Zottegem en het Duitse Moers. De heer Korten stond aan de basis van de samenwerking tussen gerenommeerde universiteiten in Europa voor wetenschappelijk onderzoek naar de Graven van Horne en Van Egmont. De heer Korten is mede-initiator van een ruiterstandbeeld voor Philips van Horne in Weert. Dankzij hem is er eindelijk meer aandacht voor de graaf Van Horne en mag Weert zich vanaf nu met recht én trots Van Hornestad noemen.

De heer Korten zet zich al veel jaren in voor de geschiedenis van Weert. Hij is dan ook de meest aangewezen persoon om als eerste Weertenaar de Van Hornepenning in ontvangst te nemen.

Van Hornepenning
Deze nieuwe penning wordt door het college van burgemeester en wethouders als blijk van waardering en erkentelijkheid toegekend aan hen die zich, in maatschappelijke of culturele zin of anderszins verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Weert of haar inwoners.

 

Vorig artikel18 maart 1958: Succes op de beurs
Volgend artikelLimburgse Ragtime Rumours winnen European Blues Challenge 2018