‘Kinderen die Limburgs spreken, zijn beter in spelling’

Foto via Joey Engelen

REGIO – Kinderen die naast het Nederlands ook Limburgs praten, zijn beter in spelling dan kinderen die alleen met het Nederlands zijn grootgebracht. Dat blijkt uit twee onderzoeken die voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit zijn uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid van beide groepen hetzelfde is.

Het onderzoek is opgezet omdat er nogal eens vooroordelen zijn over kinderen die in het dialect zijn opgevoed. Veel mensen denken dat een Limburgs dialect negatieve invloed heeft op het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Kinderen met een Limburgs accent zouden dommer lijken. Ook zou het beter zijn voor de woordenschat wanneer kinderen alleen in het Nederlands worden opgevoed.

Limburgs
Dat blijkt dus allemaal onzin te zijn. Het advies is om kinderen vooral in het Limburgs op te voeden.

Vorig artikelAanbieding actieplan ‘Door Inzicht aan de Slag!’ aan gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen
Volgend artikelErik Werps over schilderij van Weertenaar in Rijksmuseum