Eerste Limburgse kievitsei voor derde keer op rij gevonden in Nederweert

NEDERWEERT – Vrijwilliger Peter Feijen vond vandaag 16 maart om 14.45 uur een kievitnest met 1 ei op een perceel van landbouwer Henk de Vaan aan de Stertendijk in Nederweert. Twee dagen geleden werd landelijk het eerste ei al gevonden in Zuid-Holland.

De komende weken gaan de vrijwilligers van de weidevogelbescherming weer op pad om te proberen zoveel mogelijk kievitnesten te vinden. De landbouwers kunnen zo rekening houden met de nesten bij het bewerken van hun land. Na het leggen van hun meestal 4 eieren begint voor de kieviten de lange broedperiode van 26 dagen. En als dat allemaal is goed gegaan doen de jonge kieviten er daarna nog een week of 5 over om vliegvlug te worden.

Naast de bewerkingen op het land loeren er ook nog allerlei andere gevaren voor de kleine kievitjes, zoals kraaien, blauwe reigers en hermelijnen die ook wel een kuikentje lusten. Zonder de zorg van de vrijwilligers en de boeren is het voor de kieviten nauwelijks nog mogelijk een kuiken groot te krijgen op het moderne boerenbedrijf. Maar door de goede medewerking van de boeren in Nederweert lukt het de kieviten toch elk jaar weer. En ook de andere weidevogels grutto, wulp en scholekster vinden in het agrarisch gebied langs de Peel nog steeds een plekje door de grote inzet van alle betrokkenen.

Vorig artikelErik Werps over schilderij van Weertenaar in Rijksmuseum
Volgend artikelEinde Festeynder en Festeynderplein