15 maart 1958: Eerste Fokpaardenmarkt

Fokpaardenmarkt en tentoonstelling van landbouwmachines - GAW Beeldbank A3107

De bakens zijn verzet als op 15 maart 1958 voor het eerst in Weert een fokpaardenmarkt wordt gehouden. De oorspronkelijke paardenmarkt die nog dateert uit de zestiende eeuw voldoet niet meer aan de eisen van de tijd.

Op de oorspronkelijke paardenmarkt zijn eeuwenlang (werk)paarden verhandeld. Na het intreden van de mechanisatie in de twintigste eeuw wordt het paard voor het boerenleven echter overbodig. In 1957 besluit men om een fokpaardenmarkt te starten met het doel de paardenfokkerij op een hoger peil te brengen. Er wordt een datum vastgesteld voor de jaarlijkse fokpaardenmarkt en wel op 13 maart als die dag op een zaterdag valt, of anders de eerst volgende zaterdag. De fokpaardenmarkt behoort anno 2014 tot een van de jaarlijkse hoogtepunten die in een groot deel van de Weerter binnenstad is gehouden. In 2014 wordt speciaal aandacht besteed aan 450 jaar paardenmarkt.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelMedische noodsituatie in Budel
Volgend artikelStand still beleid Geitenhouderijen aangenomen