Staatssecretaris Raymond Knops bezoekt buitengebied Nederweert

NEDERWEERT – Het buitengebied is de afgelopen jaren enorm veranderd. Raymond Knops (staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezocht met wethouder Rick van Meel ondernemer Wim Gommers. Samen spraken ze over zijn bedrijf en het veranderende buitengebied.

IJsboerderij Gommers

Van oorsprong melkveehouder, begon Wim in 1999 met de productie en verkoop van ambachtelijk ijs. Bijna 20 jaar na dato combineert hij beide nog steeds. Het succes van IJsboerderij Gommers kenmerkt zich door lokale verbindingen, respect voor de natuur en beleving voor jong en oud. Zo ligt natuurgebied Sarsven en de Banen nagenoeg in de voortuin en speeltuin de Houtsberg op steenworp afstand. Een aantal jaar geleden ontwikkelde Wim met groot succes het maisdoolhof. Het meest recente initiatief waar boer Wim aan meewerkte is de reconstructie van enkele prehistorische grafheuvels. Partners waren o.a. Openluchtmuseum Eynderhoof, Stichting het Limburgs Landschap en de gemeente Nederweert. Dankzij het perceel dat Wim belangeloos ter beschikking stelde, wordt de lokale geschiedenis een stukje meer zichtbaar. “Soms lijkt het zo gewoon, maar ons buitengebied heeft zoveel kwaliteit”, aldus een immer enthousiaste Wim Gommers.

Van wethouder tot staatssecretaris

Geboren en getogen in het Noord-Limburgse Hegelsom heeft de staatsecretaris het buitengebied van dichtbij zien veranderen. Eerder was hij 6 jaar wethouder in Horst aan de Maas, een gemeente die in vele opzichten lijkt op Nederweert. Bestaande bedrijven werden geïnnoveerd en oude bedrijven maakten plaats voor nieuwe initiatieven. Door deze veranderingen is ook in Nederweert een kwaliteitsslag gemaakt, onder andere in landschappelijke inpassing en een eerste vermindering van de uitstoot van fijnstof. Het is niet voor niets dat het blad Elsevier het buitengebied van Nederweert samen met dat van Gulpen-Witten noemt als het meest hoogwaardige van Limburg.

Opgave voor Nederweert

Desondanks is nog er een flinke slag te maken. Het thema fijnstof is zeer actueel en ook bekend bij Knops. “Fijnstof is grensoverschrijdend, als gemeente ben je niet de enige probleemhouder en dit thema is makkelijker samen met provincie en het rijk op te pakken dan alleen. Wethouder van Meel heeft bij beide goede contacten, dat komt Nederweert en haar inwoners ten goede.”

Lijsttrekker Rick van Meel van CDA Nederweert heeft de afgelopen periode als wethouder flink getrokken aan de kwaliteitsslag voor het buitengebied. “De luchtkwaliteit is een groot aandachtspunt. Een pasklare oplossing bieden de vele onderzoeken helaas niet, evenals een budget om die oplossing uit te voeren. Samen met provincie, het rijk én de ondernemers zelf zijn we op de goede weg. Dat zijn we verplicht aan onze inwoners en bezoekers. Zo’n grote verandering kun je helaas niet alleen en kun je ook niet afdwingen”, aldus van Meel. “Ik ben ervan overtuigd dat we de komende vier jaar weer een slag gaan maken in ons landschap, de luchtkwaliteit en de verbindende initiatieven in ons buitengebied.”

 

Vorig artikelNederweert onderzoekt of Weert uit het paspoort kan
Volgend artikelExposities op molen de Korenbloem Ospel