Weert – Op zaterdagochtend 10 maart hebben de jongeren van ROOD, de jongeren van de SP op ludieke wijze aandacht gevraagd voor het referendum over de sleepwet. De jongeren hingen een viertal banners op met de boodschap om tegen de sleepwet te stemmen.
Banners met teksten als ‘Kijkt u graag porno?’ en ‘Wilt u dat er iemand meekijkt?’ werden opgehangen in de binnenstad van Weer t om inwoners te wijzen op het referendum. Naast de gemeenteraadsverkiezingen zal er op 21 maart ook gestemd in een referendum over de sleepwet.
Dit referendum gaat over de vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet genoemd. Deze wet geeft inlichtingsdiensten meer mogelijkheden om onschuldige mensen af te luisteren.

Zo mag een hele wijk worden afgeluisterd, wanneer er een verdacht persoon in woont. Alle geautomatiseerde apparaten mogen worden gehackt. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of Smart-TV. Deze informatie mag drie jaar lang worden opgeslagen en worden gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten, ook als deze nog niet geanalyseerd zijn. ‘Dit kabinet van CDA, D66, CU en VVD wilt niet naar de inwoners luisteren, maar wel afluisteren en weten waar ze mee bezig zijn. Straks is overal bekend wat je appt, met wie je belt en welke websites je bezoekt. Dit is pure privacyschending.’ Aldus Danique van den Bent namens ROOD Weert.

De jongeren vinden het belangrijk dat iedereen op woensdag 21 maart naar de stembus gaat om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen én tegen de sleepwet. ‘Het kabinet heeft het raadgevend referendum afgeschaft en dit is de kans om te laten zien dat we het met beide beslissingen niet eens zijn. Ga naar de stembus en geef een signaal af!’ Aldus van den Bent.

Vorig artikelStand actie ‘Same Sterk Vör Oos Kerk’ 2235 geadopteerde bakstenen
Volgend artikel10 maart 1571: Een nieuw geloof