9 maart 1957: Eindelijk een eigen kerk

St. Mathiaskerk in 1957 - GAW Beeldbank 1559

Het heeft 18 jaar geduurd vanaf de stichting van de St.-Mathiasparochie, maar op 9 maart 1957 is het dan zover. Op die dag wordt de nieuwe St.-Mathiaskerk in de wijk Leuken met een feestelijke eredienst in gebruik genomen.

Het gebouw is niet zonder slag of stoot gerealiseerd. Naast het bisdom en de gemeente Weert heeft een loterij de nodige financiële middelen opgebracht. De niet-aflatende ijver van bouwpastoor Thomassen heeft ervoor gezorgd dat de wijk nu een eigen spiksplinternieuwe kerk aan de Voorstestraat heeft.

Het ontwerp van de kerk is van de hand van ir. A. Schwenke uit Maastricht.
Voor de lambrisering van de wanden en de pilaren is gebruik gemaakt van ‘Kunrader steen’. Het gewelf bestaat uit ‘poruzo-stenen’, een materiaal dat vooral in de Limburgse mijnbouw veel is toegepast. Omdat er niet zoveel geld beschikbaar is, moet de kerk het doen met de banken uit de voormalige noodkerk.

Bij de ingebruikname is er slechts een zitplaats voor circa vierhonderd mensen. De kerk biedt plaats aan ruim vijfhonderdvijftig gelovigen. De nieuwe banken moeten even wachten. Pastoor Thomassen krijgt het druk. De wijk Leuken groeit en de twee basisscholen herbergen medio 1957 ruim driehonderd kinderen. Op het verlanglijstje van de pastoor staat overigens ook nog een kleuterschool.
De zielzorg voor de jonge inwoners van de wijk is een belangrijke taak voor de bouwpastoor.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelSchade in Weert is groot
Volgend artikelMan aangehouden in Ospel