De Slaapzuster: omdat elke oudere een veilige nachtrust verdient

NEDERWEERT – Steeds meer ouderen zijn ’s nachts alleen thuis terwijl dat eigenlijk onverantwoord is. Ze hebben een wakend oog en persoonlijke hulp nodig, bijvoorbeeld vanwege dementie, na een ziekenhuisopname of door het overlijden van hun mantelzorger.

Dit is een bekend probleem bij ZZP’ers in de ouderenzorg. Om deze kwetsbare ouderen de nachtelijke rust en zorg te bieden die ze nodig hebben, is Ingrid Seuren uit Nederweert in januari gestart met De Slaapzuster. Ingrid Seuren 46 jaar, 25 jaar ervaring in de thuiszorg, is gestart met De Slaapzuster omdat zij in haar huidige werkzaamheden merkte dat er veel vraag is naar goede kwalitatieve zorg in de nachturen.

De Slaapzuster, een thuiszorgorganisatie verzorgt en bemiddeld in slaap- en waakdiensten
zodat ouderen langer veilig thuis kunnen blijven wonen en mantelzorgers worden ontlast.
“Professionele zzp’ers in de zorg blijven ’s nachts slapen en staan als het nodig is direct
paraat. Via een babyfoon in de kamer ernaast horen ze wanneer de cliënt hulp nodig heeft.
Bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, de medicijnen in te nemen of bij onrust. Voor veel
ouderen is het een geruststellende gedachte dat er ook ’s nachts iemand aanwezig is. Dat
slaapt een stuk prettiger.” Aldus de mantelzorgers en ouderen.

Tussen wal en schip
De Slaapzuster voorziet in een sterk toenemende maatschappelijke behoefte. Ingrid Seuren, die 25 jaar in de thuiszorg werkte, signaleert dat ook in Weert en Nederweert steeds meer ouderen tussen wal en schip raken. Hun lichamelijke en/of geestelijke gezondheid holt achteruit, maar voor een opname in het verpleeghuis is het nog te vroeg. Daarvoor kom je immers pas in aanmerking wanneer het thuis écht niet meer gaat of als de last voor de naaste verzorgers te zwaar wordt. Ingrid licht toe: “Ouderen willen en moeten tegenwoordig steeds langer zelfstandig blijven wonen. Ook als dat vanwege allerlei belemmeringen eigenlijk niet verantwoord is. Die grens is de laatste jaren steeds verder opgeschoven.

Vorig artikelWeert etappeplaats voor internationaal wielerevenement Boels Ladies Tour 2018
Volgend artikelWandeltocht Scouting Tungelroy 2018